Neverjetni izidi na svetovnem prvenstvu v atletiki se nadaljujejo. Najboljši športniki in športnice na svetu v Ptičjem gnezdu izkoriščajo odlične pogoje in v povprečju dosegajo zgodovinske čase in daljave. Za zdaj manjka le še pika na i s svetovnim rekordom. Junakinja večera je bila leteča Nizozemka Dafne Schippers, ki je srebro z najkrajše razdalje nadgradila z zlatom na 200 metrov. 23-letna Nizozemka je bila na preizkušnji, na kateri je bilo treba za kolajno teči pod 22 sekundami. Dosežek 21,63 je bil najhitrejši po 17 letih, hkrati je nekdanja sedmerobojka (predlani je bila na SP v Moskvi tretja) na večni lestvici najhitrejših vseh časov za stotinko ugnala nekdanjo kraljico teka na 200 metrov, danes 55-letno naturalizirano Slovenko Merlene Ottey.

Ko športnice preskočijo sedem metrov v skoku v daljino, se jim prikloni ves atletski svet. Tokrat so mejo zmogle kar tri, poleg angleško govorečih Tianne Bartoletta in Share Proctor tudi Ivana Španović. Potem ko je Srbkinja že v kvalifikacijah izboljšala državni rekord na 691 centimetrov, je v finalu preskočila še mejo sedmih metrov in ubranila bronasto kolajno z zadnjega SP v Moskvi. Po Hrvaški in Bosni in Hercegovini je Srbija tretja država z nekdanjih skupnih prostorov, ki je na največji tekmi osvojila kolajno. Sloveniji se elitni druščini gotovo ne bo pridružila, saj je včeraj neslavno že v kvalifikacijah končala nastop metalka kopja Martina Ratej. Z Ivano Španović je imela Martina Ratej skupnega to, da je tudi sama ponovila moskovski (ne)uspeh.

Peking je Konjičanki nastavil ogledalo, v katerem je lahko videla odsev sezone. Glede na predstave pred prvenstvom je večkratna najboljša atletinja leta v včerajšnjih kvalifikacijah nastopila bolje, a z najboljšim izidom (59,76) precej preslabo, da bi po štirih letih okusila slast finalnega nastopa na SP. »Vse leto mi ne gre in mi ni šlo tudi tokrat. Slaba sezona. Še vedno trdim, da sem dobro fizično pripravljena, a ne sestavim meta. Met kopja je tehnična disciplina, v kateri se mora sestaviti vse, da kopje odleti. Želim si pavze in sestaviti nov program za naslednje leto, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo,« je bila po nastopu jezna Martina Ratej, ki jo je do dvanajstega mesta ločilo kar dva metra in pol. Povprečje rezultatov je tudi v metu kopja krepko napredovalo, medtem ko Štajerka nazaduje.

Trener Andrej Hajnšek je na vprašanje, če se čuti odgovornega za slabo sezono metalke, ki jo vodi vso kariero, odgovoril, da je trener vselej kriv ob neuspehih. Hkrati pa dejal, da je Martina Ratej v tej sezoni vse delala po svoje. »Ni bilo sproščenosti, Martina je metala trdo in na moč. Glavo gor, gremo naprej. Natanko vem, za kaj gre,« je sklenil Andrej Hajnšek in dal vedeti, da je bila sezona turbulentna tudi znotraj ekipe Martine Ratej.

Sergej Šubenkov je postal prvi Rus, ki je v sprintu na 110 metrov ovire tekel pod 13 sekundami in se presenetljivo veselil naslova svetovnega prvaka. Šele prvega na prvenstvu za Rusijo, ki je bila predlani na domačem terenu v Moskvi najuspešnejša država. Pozna se, da so v zadnjem času pod ostrim drobnogledom protidopinških komisij. Svojevrsten podvig je uspel ameriškemu svetovnemu rekorderju v deseteroboju Astonu Eatnu. V sprintu na 400 metrov je s časom 45,00 dosegel najhitrejši čas v teku na en stadionski krog v zgodovini mnogoboja.