Prvenstvo je bilo za Slovenijo zelo uspešno, saj so mladi pokazali, da lahko resno računamo nanje. Na najpomembnejši tekmi so pokazali maksimum, kar je zelo pomembno za prihodnost, ko bodo morali rezultate nadgraditi. Najbolj me je prepričal Robert Renner. Pokazal je, da se bo lahko v prihodnje redno uvrščal v finale. Maruša Mišmaš se je uspešno vrnila po poškodbi. V Luki Janežiču bomo imeli sprinterja, ki se bo lahko uvrščal v polfinale, ob odlični formi v finale. Ko si v razvoju, iz meseca v mesec napreduješ. Potem prideš do limita, takrat pa je najpomembnejša stroka. Če pogledamo Martino Ratej, ugotovimo, da je že prišla do limita, ni pa ji uspelo izvesti najboljšega meta na najpomembnejših tekmah. Nekateri pravijo, da gre za psihološki vidik, a lahko gre tudi za trenažni proces. Pri tem je potrebna pomoč znanosti za tempiranje forme. Stroko čaka na tem področju veliko dela.

V Sloveniji smo imeli veliko talentov, ki potem niso bili tako uspešni. Tina Šutej ima težave, prav tako Martina Ratej. Sta sposobni, a na najpomembnejših tekmah ne dosežeta najboljših rezultatov. Lahko gre za psihologijo. A kot tekmovalec vem, da moraš na tekmo priti dobro pripravljen. Če nisi, je zelo težko tekmovati. Tempiranje forme je pomembno.

Sam sem vedno vedel, da znamo delati. Tudi če sem bil danes slab, sem vedel, da bom čez dva meseca dober. Atlet mora to vedeti, ne pa da naredi vse po programu, potem pa je slab. Pri tem je najpomembnejša izbira vaj strokovnega štaba.

Primož Kozmus je olimpijski in svetovni prvak.