Sedmo mesto na ekipni vožnji na čas in 12. mesto Poljakinje Eugenie Bujak na posamični preizkušnji svetovnega pokala na Švedskem sta največja uspeha sezone, ki jih je dosegla ženska kolesarska ekipa BTC City Ljubljana. »Ja, to sta zagotovo največja uspeha ekipe do zdaj,« zadovoljno pritrjuje spiritus movens ekipe Gorazd Penko. Njegova ženska zasedba, zbrana iz pol Evrope, preseneča marsikaterega skeptika. Trenutno je celo na 11. mestu ekipne razvrstitve svetovnega pokala, najboljša posameznica je Bujakova na 28. mestu.

»Ne le uvrstitve, tudi zaostanki in dogajanje na dirkah kažejo, da smo naredili lep napredek. Tudi konkurenca nam priznava, da smo med sezono naredili ogromen korak naprej. Veseli me, da napredek ni viden samo po organizacijski plati. Nekateri nas že postrani gledajo,« se Penko zadovoljno nasmiha ob uspehih. V svetovnem pokalu je ekipa uvrščena pred najboljšo francosko (15. mesto) in ameriško ekipo (13.), najboljša italijanska ekipa je deveta. Najboljše ekipe prihajajo iz bogatejših držav – Norveške, Švice, Nemčije in Avstralije. Uspehi dajejo ženski profesionalni ekipi še dodatno motivacijo in zagon.

Zdaj so v ospredju priprave za nastop na klubski tekmi svetovnega prvenstva v ekipni vožnji na čas, ki bo čez mesec dni na sporedu v Richmondu v ZDA. »Če smo resna ekipa, se moramo prvenstva udeležiti. Ne glede na stroške. Nastop je bil cilj že pred sezono in dodatne stroške smo predvideli v višjem proračunu,« Penko pojasni enega od faktorjev nastopa, s katerim se v novomeški Adrii Mobil niso spopadli, Kump, Roglič in kolegi pa se prvenstva ne bodo udeležili. Penko bo poskušal za nastop v Virginiji okrepiti ekipo. »Ponujala se nam je Čehinja Martina Sablikova. Bila bi kot nalašč, a nam njen trener ne dovoli nastopa, ker vožnje v skupini ni vajena in bi lahko bilo prenevarno. Navdušilo me je, ko sem izvedel, da je Sablikova trikratna olimpijska zmagovalka iz Sočija in Vancouvra in 13-kratna svetovna prvakinja v hitrostnem drsanju. Te njene sijajne športne biografije doslej nismo poznali. Zdaj se dogovarjamo z Nemko Corinno Lechner, dobitnico kolajne na evropskem prvenstvu mlajših članic. Pri nas bo na preizkušnji in mogoče se bomo dogovorili za leto 2016,« razmišlja športni direktor, trener in menedžer v eni osebi.

Veliko pozornosti je namenjene tudi Poloni Batagelj, ki s točkami UCI lovi kvoto za olimpijske igre. »Polona je specialistka za etapne dirke, kjer nabere največ točk. Na enodnevnih ima še rezervo. Nastop na svetovnem prvenstvu je glede točk UCI izjemnega pomena. Ker bo Slovenija težko uvrščena med 25 najboljših držav, bo za Batageljevo ključna uvrstitev med sto na lestvici UCI maja 2016, kar bi ji ponovno odprlo pot na igre,« pojasni. Na cestni dirki svetovnega prvenstva bi Penko kot selektor ženske reprezentance v ZDA lahko peljal tri kolesarke, a ker se je Špela Kern huje poškodovala na ženskem Touru, bosta nastopili le Batageljeva in Urša Pintar.

Zelo aktualna tema je tudi namera UCI, da bo v sezoni 2016 uvedla niz dirk svetovnega pokala (World Tour) po zgledu moškega sistema. Namesto desetih enodnevnih dirk bi bilo v koledarju trideset tekmovalnih dni, izboljšali bi kakovost organizacije, z jasno začrtanimi finančnimi in medijskimi zahtevami pa bi pospešili profesionalizacijo organizatorjev in kolesarske karavane.

»Po moči smo že ekipa, ki bi sodila zraven, a namera UCI ima veliko odprtih vprašanj. Sploh glede povečanih stroškov. Zagotovo bodo zahteve po televizijskem prenosu. Stroški dirk se zato enormno povečajo. Na dirki na Švedskem je organizacija dirke stala 360.000 evrov, od tega TV-prenos 120.000 evrov,« Penko opozarja na finančni del uganke. Dotakne se tudi športnega dela: »Bojazen je, da bi se razlike med boljšimi in slabšimi ekipami še povečale. Najboljše ekipe bi želele le še utrditi prevlado. Tudi naše najboljše kolesarke že pol leta snubijo. Eugenia Bujak ima ponudbe, a bo ostala vsaj še v letu 2016 pri nas. Ni vse v denarju. Bujakova pri nas vozi na rezultat, v močnejši ekipi bi le pomagala. Pri nas se je spremenilo tudi to, da smo tako dobri, da vsake ne vzamemo.«