Ste v Ljubljano prišli s kakšnim posebnim namenom?

Prišel sem se malo družit z dobrimi prijatelji, ki jih imam tu, in si pogledat tekmo.

Kaj ste videli v obračunu med Slovenijo in Srbijo?

Prvič sem si ogledal kakšnega izmed pripravljalnih obračunov Slovenije. Obe reprezentanci sta igrali, kot da sta že na evropskem prvenstvu. Nič ni kazalo na to, da gre za prijateljsko tekmo, saj je bila želja po zmagi na obeh straneh ogromna. Ob tej priložnosti bi zaželel veliko sreče na prvenstvu stare celine tako svoji domovini kot reprezentanci Slovenije.

V selektorski vlogi ste se v preteklosti že preizkusili, zato dobro veste, kakšen pritisk prinaša. Ker je bila Srbija lani na svetovnem prvenstvu druga, so pričakovanja navijačev zagotovo visoka.

Igralci in strokovni štab se dobro zavedajo, da je uspeh na svetovnem prvenstvu v Španiji za seboj potegnil veliko stvari, med drugim tudi to, da ljudje v Srbiji pričakujejo eno izmed odličij. Selektor Aleksandar Đorđević ima na voljo kakovostne posameznike, ki vedo, kako se spopasti s pritiskom in visokimi pričakovanji. Reprezentanca nadaljuje s podobnimi predstavami, kot jih je kazala na svetovnem prvenstvu, in glede na to, kako stvari stojijo v tem trenutku, bi rekel, da imajo veliko možnosti, da znova pridejo do odmevnega rezultata.

Srbija kot samostojna država na olimpijskih igrah podobno kot Slovenija še ni nastopila. Zagotovo je to tudi pomemben cilj za selektorja Đorđevića in igralce?

Olimpijske igre so nekaj največjega, kar lahko športnik v svoji karieri doživi. Velika stvar bi bila, če bi se Srbija prebila v Rio de Janeiro. Prepričan sem, da je to tudi primarni cilj te reprezentance, čeprav seveda ne bo lahko, saj v Brazilijo neposredno potujeta samo prvak in podprvak Evrope. Tudi to bo na neki način pritisk, a na tako vrhunski košarkarski ravni je to nekaj vsakdanjega.

Kdo so poleg Srbije na evropskem prvenstvu še favoriti za zlato odličje?

Težko je reči v tem trenutku, saj bo treba videti, v kakšnih zasedbah bodo reprezentance na koncu odpotovale na evropsko prvenstvo. Skupina, v kateri je Srbija, je s Španijo, Italijo, Turčijo in domačo Nemčijo izredno težka. Islandija je verjetno edina reprezentanca, ki nima večjih možnosti za preboj v drugi del tekmovanja. Težko bo, a tako je na evropskih prvenstvih. Lahkih nasprotnikov ni, proti vsem pa moraš igrati z maksimalno močjo, saj se v nasprotnem primeru hitro pripeti kakšna nevšečnost.

Slovenija bo nastopila v skupini v Zagrebu. Kakšne možnosti ji pripisujete?

Ne bi rad česar koli napovedoval. Vesel sem, da bo Slovenija nastopila v Zagrebu, ki je blizu, kar pomeni, da bodo imeli igralci ogromno podporo s tribun. To pomeni veliko.

V moštvu manjka kar nekaj standardnih reprezentantov.

Zagotovo je Slovenija zaradi tega v slabšem položaju. Kadar manjkajo pomembni ali kar ključni igralci, to za trenerja ni dobro. Mojemu velikemu prijatelju Juretu Zdovcu želim vse najboljše in mu privoščim, da bi tudi s to reprezentanco prišel do dobrega rezultata.

Je Slovenija slabša brez Gorana Dragića?

Gre za izredno kakovostnega igralca, ki lahko sam spremeni obraz moštva. Zato igra za Miami Heat v ligi NBA in zato je tudi dobil takšno pogodbo. Ne bom rekel nič novega, če povem, da je Slovenija brez njega zagotovo precej manj kakovostna.