Kot pove že ime, gre za posebno različico zdaj že uveljavljenega opla adama, ki bi mu v prevodu lahko rekli opel adam skale (rocks v prevodu iz angleščine namreč pomenijo skale). Sami pa smo se med vožnjo z njim prepričali o drugem pomenu besede rocks. Ko to besedo za nekoga uporabimo v angleškem jeziku, z njo izrazimo, da je ta nekdo nekaj posebnega, da je »faca«, da navdušuje. In da, opel adam rocks resnično »rocks«!

No, roko na srce, česa drugega niti nismo pričakovali, saj je bilo tako že pri običajnih adamovih izvedenkah. Kolikor je ta avto seveda sploh lahko običajen, saj v vsakem primeru precej izstopa, tako zaradi svoje podobe kot številnih kombinacij barv in dodatkov, ki jih omogoča. In rocks gre pri tem še korak dlje – prvič zaradi premične platnene strehe, zaradi katere je že skoraj »polkabriolet« in ki jo je mogoče odpirati in zapirati vse do hitrosti 140 kilometrov na uro, drugič zaradi višje oddaljenosti od tal in tretjič zaradi številnih dodatkov, ki mu prinesejo bolj robusten videz ter dodatnih pet centimetrov v dolžino, v katero meri 3,75 metra. To ga seveda še vedno uvršča v kategorijo mestnih malčkov oziroma avtomobilov, ki so namenjeni dvema odraslima in v skrajnem primeru še malčku na otroškem sedežu, medtem ko odrasli zadaj praktično ne morejo sedeti. Zato pa lahko v primeru, ko zadnja klop sameva, ta prostor izkoristite kot dodatnega za prtljago. V osnovi ima adamov prtljažnik namreč prostornino le 170 litrov, ob podrtih zadnjih sedežih pa uporabnih 663.

Področje, na katerem si adam prav tako zasluži globok priklon, je njegova motorizacija. V kombinaciji z litrskim bencinskim trivaljnikom s 115 konji (85 kilovati) je vožnja tega avtomobila pravi užitek, k čemur še pripomorejo dober položaj za volanom, preglednost, natančen 6-stopenjski ročni menjalnik, odziven volanski mehanizem in ravno prav uglašeno podvozje, ki je kos tudi slabim slovenskim cestam. S pospeškom 9,9 sekunde do stotice in najvišjo hitrostjo 196 km/h je adam rocks ob tem precej odziven in hiter, s porabo polsedmega litra bencina na 100 kilometrov pa ne pretirano potraten. Skratka, zares zabaven avto, pri katerem ne zmoti niti dokaj visoka cena 18.700 evrov, saj je adam rocks posebnež v resnično vseh pogledih.

Če se na koncu vrnemo na začetek: »win-win« bi za tega adama rekli po angleško, kar pa v prevodu (zmaga-zmaga) deluje smešno. Dobitna kombinacija se sliši bolje in adam rocks to nedvomno je.

Več fotografij na www.dnevnik.si