Članstvo v EU omogoča, da te reveže vzamete pod streho, ali pa ne. Po sistemu naših nekdanjih nabornikov, ki se mu je reklo »ugovor vesti«. Članice EU lahko rečejo »enega (begunca, valjda) prosim, pa da ne bo preveč zagorel«, ali pa se pridušajo v Bruslju, da se narod doma boji tujcev še iz časa Langobardov, ki so ondod strašili pred 2000 leti in bi raje videli, če bi se begunci naselili na Antarktiki. Lahko pa članice EU v skladu z lastnimi zgodovinskimi izkušnjami, kulturno, politično in socialno sceno poiščejo iz ponujene kvote nesrečnežev in se odločijo za »jagodni izbor«, za begunce, ki bi ustrezali v prej omenjene okvirje kot kakšna kičasta vaza na polici.

Čehi, denimo, ne bi sploh imeli nikogar, ker pač ne sodijo v češki milje, kjer prevladujeta Švejkova filozofija in pivska kultura na osnovi hmelja, ki večini Arabcev in Afričanov ne sedeta in se ne bodo znašli v sicer prijazni državi. Nekoliko drugačne pomisleke za sprejem tujeverskih ljudstev imajo Poljaki. To pač niso kristjani, mešanje ver pa, zgodovina priča, ni ravno priporočljivo. Obenem poudarjajo, da glede na razmere pričakujejo velik val beguncev iz Ukrajine, ko se bo Moskvi zahotelo nekolikanj razširiti Rusijo do Kijeva in bi zato država prišla v situacijo, ki ji ne bi bila kos niti Lolek in Bolek.

Finci bi iz večstotisočglave arbsko-afriške množice vzeli samo svetlolase z modrimi očmi, ki bi bili pripravljeni podpisati, da verjamejo v Božička, ki je znanstveno dokazano doma na Laponskem in da jim ne pride na misel prevzeti njegovega delovnega mesta ali službe Božičkovih pomočnikov in njegovih jelenov. Švedi imajo drug pomislek. Glede na to, da so begunci temnopolti, jih v dolgih polarnih nočeh ni mogoče videti na cesti in se bodo pravi Švedi vanje zaletavali. To pa lahko povzroči medrasne napetosti. Zato bi, če se le da, tudi oni imeli čim bolj belopolte.

V Londonu tarnajo, da bi vzeli veliko teh ubogih ljudi, a so ves denar zagonili za gradnjo zidu pred tunelom pod Rokavskim kanalom, skozi katerega so kot podgane na Otok silili neki čudni bosonogi ljudje s culami. A Velika Britanija bi vsekakor vzela nekaj teh nesrečnežev, če obvladajo oxsfordsko angleščino, znajo pesmi lorda Byrona na pamet in volijo konservativce. Madžari bi vzeli samo enega, a ta bi moral podpisati, da bo tej državi zagotovil, da se bo po 30 letih njena nogometna reprezentanca vendarle kvalificirala na evropsko ali svetovno prvenstvo, ali pa, da bo vsaj en nogometni klub igral v kateri koli evropski ligi, pa čeprav tam izgubi čisto vse tekme. Slovenija bi jih vzela neomejeno, a kaj ko nihče noče ostati na sončni strani Alp. Danci bi širokogrudno streho nad glavo ponudili vsem, ki z veseljem rišejo karikature o Alahu. V baltskih državah bi vzeli izključno doktorje računalništva, Nizozemci strokovnjake za tulipane in sire, Luksemburžani finančne strokovnjake... Iz vsega je jasno, da v EU lahko vsak begunec najde svoj prostor pod soncem.