Ali se lahko dvojni dvojec uvrsti med najboljših enajst posadk, ki si bodo priborile olimpijsko kvoto?

V Franciji bodo med 29 posadkami zbrane vse, ki v zadnjih letih nekaj pomenijo v tej disciplini. Naša posadka nima pravega pedigreja, ki bi si ga ustvarila z vrhunskimi rezultati lani in letos, saj gre za nov dvojec. A Gašper in Janez imata priložnost dati od sebe vse in skušata priti skozi kvalifikacije v polfinale, med 12 najboljših na svetu. To je naš cilj, z uresničitvijo katerega bi bili zelo zadovoljni.

Bi bili zelo zadovoljni tudi v primeru, če bi se uvrstila v finale B, v njem osvojila zadnje mesto (skupno dvanajsto) in ostala brez kvote?

Tudi. Na SP se bosta borila z okoli dvajsetimi posadkami, ki so se letos že uvrščale med najboljšo dvanajsterico na tekmah za svetovni pokal in na EP, večina med njimi je bila celo v finalih teh tekmovanj. Kakovost 20, 22 čolnov je zelo izenačena, časovno so vsi znotraj dveh sekund, zato ju že v kvalifikacijah čaka težka naloga. A tudi dvanajsto mesto bi pomenilo, da imata kakovost in hitrost, s katerima je mogoče potrkati na vrata najboljšim. To bi bila dobra odskočna deska za trening v novi sezoni in naskakovanje kvote v dodatnih kvalifikacijah maja 2016.

Fistravec in Zupan sta na pripravah v Perući trenirala tudi z najboljšim dvojnim dvojcem na svetu, Hrvatoma Marinom in Valentom Sinkovićem. Kaj so pokazale primerjave z bratoma?

Pokazale so razliko okoli treh odstotkov v korist Hrvatov, kar časovno pomeni okoli dvanajst sekund. Na večini treningov se je zaostanek naše posadke gibal med desetimi in dvanajstimi sekundami, kar ni slabo, a eno so treningi, nekaj drugega pa tekme. Morebiti se sliši, da je zaostanek zelo velik, a če brata Sinković odstopata od vseh ostalih posadk za en odstotek, je znotraj preostalih dveh odstotkov okoli dvajset posadk na približno isti hitrostni ravni, med njimi je tudi slovenska.

Po slabših predstavah lahkega dvojnega dvojca Rajko Hrvat – Marko Bolha bo Hrvat na SP nastopil le v neolimpijskem lahkem enojcu.

Kot selektor sem imel vpliv in možnost, da se skupaj s trenerjem Iztokom Butinarjem odločim za disciplino, v kateri je več možnosti za dober dosežek. V tem primeru lahki dvojni dvojec ne kaže potrebne kakovosti za uspeh, lahki enojec pa v primerjavi z njim močno odstopa. Če Rajku uspe priveslati v finale A in tam nekaj narediti, v lahkem dvojnem dvojcu pa bi bil verjetno šele okrog finala C, je to velika razlika. Zato je bila odločitev za njegov nastop v enojcu lahka in logična.

Se vam ne zdi bolj smiselno, da bi na SP nastopil v lahkem dvojnem dvojcu, v katerem si želi na OI?

Ne. Nabirati izkušnje s slabimi nastopi oziroma slabimi uvrstitvami ni tisto, kar športniku koristi. Svetovno prvenstvo je potrebno jemati maksimalno resno, tistim, ki imajo možnosti za čim bolj maksimalen izkupiček, pa je potrebno dati priložnost za to.

A Hrvat z nenastopom v lahkem dvojnem dvojcu na SP zapravi glavno priložnost za uvrstitev na OI 2016.

Rajko ne zapravi priložnosti. V tem trenutku bi imel le možnost kandidirati za olimpijsko kvoto. Da bi sploh lahko prišel do priložnosti in jo potem morebiti zapravil, bi moral biti že zdaj na tisti kakovostni ravni, ki bi mu omogočala resno razmišljati o uvrstitvi med enajst najboljših posadk, ki si bodo priveslale kvoto. To pa trenutno ni niti možno niti realno.