Gradnja je končana, zdaj odgovorne čakajo le še »umazane podrobnosti«, kot so tehnični pregled, odpravljanje pomanjkljivosti, plačevanje računov, zagotavljanje varnosti in naročanje študij o smiselnosti posebnega gasilskega vozila, namenjenega reševanju v predorih. Skoraj 50 milijonov našega in evropskega denarja, več desetletij načrtovanj, na stotine sporov in nasprotovanj, nekaj stečajev, nekaj zastojev, veliko razpisov, podražitev in preveč revizij je za Škofjeločani. In vsaj ena na pol presekana vas in vsaj ena na pol presekana zaščitena in nagrajena kmetija ter nekaj preseljenih družin. Vse za to, da se Ločanom ne bodo več posmehovali z vprašanjem, kaj je to – ima začetek in konec, vmes je pa nič ni? Odgovor je bil vsa ta leta, vse do dokončne izgradnje predora pod Stenom, seveda – loška obvoznica.

Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je obljubil, da se na odprtje, ki je predvideno enkrat oktobra, ne bo pripeljal, pač pa bo s svojimi soobčani prišel peš. No, kakšen voz jedače in pijače bodo zagotovo pripeljali s seboj. Zakaj? Ker bo dolina z obvoznico mimo Škofje Loke zadihala, ker se ljudje na poti na delo ne bodo več pol ure in več mučili v zastojih skozi mestno središče, ker podjetnikov ne bo več sram, ko bodo partnerjem razlagali, koliko časa tovornjaki potrebujejo od Ljubljane do Poljan in zakaj tja z velikimi vlačilci sploh ne morejo. Pa Škofjeločani? Ti se bodo šele nadihali. Svežega zraka skozi mestno središče. Sploh tisti, ki živijo na Spodnjem trgu, ki je iz leta v leto videti bolj grozno, bolj zapuščeno, bolj sivo in mračno. Oddahnili si bodo obiskovalci enega najboljših amaterskih gledališč v državi, ki so se vsi uštimani na predstave prebijali tesno ob stenah hiš in upali, da ne bo ravno takrat prišel mimo tovornjak in ravno takrat zapeljal v blatno lužo. In bi šla, kot že kdaj prej, po zlu predstava…

In potem bodo čez poldrugi mesec odprli obvoznico. In bo zabava in predstava za ljudstvo. Rokovanja na vse strani, prepričan sem, da bo tudi harmonika pela. In se bodo tovornjaki in avtomobili vozili mimo mesta. Kaj pa zdaj, Škofjeločani? Ali ste pripravljeni, da vam skozi Spodnji trg ne bodo več vozili avtomobili in tovornjaki? Boste vendarle odprli gostilnico ali dve, morda mestni hotel? Se bodo odprla vrata in okna Lontrga in boste na okenske police spet postavili rože? Se bo nazaj odprla kakšna lična trgovinica, cvetličarna? Če sem dovolj žleht, vam bom rekel, da je bila obvoznica do zdaj le priročen izgovor, da se v turizmu ničesar ne da in da več kot za en dan v Loki turista ni mogoče zadržati. Izzivam vas – postavite me na laž!

Obvoznica ima milijon plusov, nekaj sto izzivov in tudi kakšno past. Recimo to, da zdaj živahno, prijetno in prijazno ter ljudi polno mestno središče postane zaradi obvoznice in trgovskih središč na obrobju le še spalno mesto duhov. Čez pet let, morda prej, morda malo pozneje, bomo videli, ali bomo dobili dva mrtva trga ali pa dve živahni in življenja ter turistov polni srednjeveški mestni središči. Iskreno navijam za slednje. Ločani, izkoristite obvoznico, dolgo ste jo čakali!