Epilog vrhunca večera šestega tekmovalnega dne je bil predvidljiv, saj je Usain Bolt v kvalifikacijah in polfinalu sprinta na 200 metrov deloval prepričljivo, samozavestno in odločno, da osvoji svojo deseto zlato kolajno na svetovnih prvenstvih. Dosegel jo je na način, kakršnega si je najbolj želel, da je v cilj pridrvel nasmejan in da se je tolkel po prsih, medtem ko je Justin Gatlin zaostal kar za 19 stotink. Publika v Ptičjem gnezdu je padla v delirij. Bolt je svoj zmagoviti pohod proti mejnikom svetovne atletike in športa začel prav pred sedmimi leti v Pekingu, odtlej pa si je pridobil status športnega heroja in idola milijonov najstnikov po vsem svetu.

»Četrtič zapored sem postal svetovni prvak na 200 metrov, moji najljubši disciplini. Ne vem, zakaj ste tako dvomili o meni, saj sem vam večkrat povedal, da je to moja disciplina in da bom vnovič zmagal. Verjamem, da sem Justina (Gatlina, op. p.), ko me je lovil, dodobra utrudil, da se bo lahko Jamajka konec tedna veselila tudi štafetne lovorike,« v svojem slogu odgovarja Usain Bolt.

Edina slovenska predstavnica večera Maja Mihalinec je potrdila, da je športnica za velika tekmovanja. Četrtič zapored je namreč izboljšala osebne rekorde na prvenstvih. Začela je lani na EP v Zürichu v teku na 100 metrov, nadaljevala letos na 60 metrov na dvoranskem EP v Pragi, zaključila pa z dvema rekordoma na 200 metrov na SP v Pekingu. Včeraj je v polfinalu izboljšala osebni rekord na pol stadionskega kroga na 23,04 in zasedla 19. mesto. Mozirjanka ima ob pogledu na rezultate razlog za ponos. V polfinale teka na 200 metrov se je uvrstilo le osem Evropejk, med njimi pa je dosegla peti čas. Zaostala je le za Bolgarko Ivet Lalovo-Collio, Nizozemko Dafne Schippers, naturalizirano Švicarko Mujinga Kambundji in naturalizirano Italijanko Glorio Hooper. Premagala je vse Britanke in predstavnice drugih evropskih sprinterskih velesil, kar je dosežek, na katerega je lahko ponosna.

»Zelo sem zadovoljna, da sem drugi dan zapored tekla osebni rekord. Mislim, da so časi, ki sem jih na 100 in 200 metrov dosegla, pokazatelj odlične temeljne pripravljenosti. Verjamem, da lahko naslednje leto računam še na kaj več. Triindvajset sekund je magična meja, ki sem si jo želela premagati že v polfinalu. Po drugi strani nisem vedela, kaj sploh lahko pričakujem, saj sem bila dejansko zelo utrujena. Prihodnje leto tako evropsko prvenstvo kot olimpijske igre. Gotovo bo moj cilj, da obakrat tečem v polfinalu. Verjamem, da mi bo izkušnja, ki sem jo doživela letos v Pekingu, prišla prav,« je ponosno razlagala Maja Mihalinec.

Američanka Alison Felix je s prepričljivo zmago na 400 metrov osvojila že svojo deveto zlato kolajno na svetovnih prvenstvih in se utrdila na vrhu najuspešnejših vseh časov. Njen rojak Christian Taylor ni le ugnal velikega tekmeca v troskoku Kubanca Pedra Picharda, temveč je z daljavo 18,21 skočil na drugo mesto večne lestvice. Do svetovnega rekorderja Jonathana Edwardsa ga je ločilo osem centimetrov. Ob idealnem skoku je Britanec dosegljiv, saj se je Taylor v Pekingu odrinil več kot enajst centimetrov pred prestopno desko. Anita Wlodarczyk pa je poskrbela, da je v metu kladiva po Pawlu Fajdku končala v poljskih rokah tudi druga zlata kolajna v tej konkurenci.