Kot so povedali na Mestni občini Velenje, upajo, da bi se to lahko zgodilo v drugi polovici septembra, ko bo tudi uporabno dovoljenje postalo pravnomočno. Stanovanja, ki jih je poleg velenjske občine sofinanciral tudi republiški stanovanjski sklad, pa bo občina prevzela od soinvestitorja, družbe Igem.

»Višina najemnine bo določena glede na kvadraturo stanovanja, lege, atrija ali balkona, pa tudi števila pripadajočih pokritih parkirnih mest. Za garsonjero in eno pokrito parkirno mesto bo treba za najemnino v povprečju na mesec odšteti 140 evrov, za trisobno stanovanje z dvema pokritima parkirnima mestoma pa 260 evrov,« razkrivajo na velenjski občini, kjer so veseli, da jim bo po vselitvi stanovalcev na prednostnem seznamu ostala le še peščica, predvidoma okoli 20 prosilcev.

Zapleti s krediti in vodo

Gradnja poslovno-stanovanjskega kompleksa na Gorici je stala okoli 24 milijonov evrov. Mestna občina Velenje je s prijavo na javni razpis stanovanjskega sklada pridobila denar za gradnjo 65 stanovanj in 98 pokritih parkirnih mest v višini dobrih 5,4 milijona evrov, za kar so najeli tudi 2,3 milijona evrov posojila. Rok za predajo stanovanj se je iztekel februarja lani, kar pomeni, da se zamuda vleče že leto in pol.

Gradnja se je namreč ustavila že povsem na začetku, leta 2010, ko je kriza v gradbeništvu pokazala zobe in podjetje Igem, ki sodi v skupino podjetij poslovneža Tomaža Ročnika, pri bankah ni več dobilo kreditov.

Gradnja se je nadaljevala šele po dveh letih, ko je občina gradbena dela oddala hčerinski družbi velenjskega premogovnika HTZ. A tudi potem še ni šlo brez težav, saj je v napol zgrajeni objekt novembra 2013 vdrla voda, izkopana gradbena jama pa se je začela posedati, kar je močno skrbelo tudi prebivalce okoliških blokov. Da bi to preprečili, je občina podjetju Geokop naročila dodatna dela in v gradbeno jamo je bilo vgrajenih 14 geotehničnih sider.

Po uspešni sanaciji so upali, da jim bo uspelo prve najemnike v stanovanja vseliti do maja lani, a se ni izšlo, saj so vsa dovoljenja pridobili šele do letošnje pomladi. Pri tehničnem pregledu je bilo ugotovljenih še nekaj manjših napak, ki so jih odpravili in oddali vlogo za uporabno dovoljenje, ki ga pričakujejo prav v teh dneh. Najemniki pa upajo, da se vsaj tokrat ne bo zapletlo in bodo letošnjo jesen vendarle že vseljeni.