»Golfsko igrišče Smlednik je ena zadnjih in gotovo največjih turističnih infrastrukturnih pridobitev v naši občini, ki privablja predvsem veliko enodnevnih gostov. Zato si želimo, da bi ob igrišču čim prej zgradili še prenočitvene zmogljivosti, ki bi lokalnim ponudnikom in skupnosti dale možnost, da turistom pokažejo še druge znamenitosti in zanimivosti iz naših krajev,« razkriva župan občine Medvode Nejc Smole. Dodaja, da gre v to smer tudi prostorski načrt, ki je v sklepni fazi in vključuje prostor za predvideno gradnjo hotela z ostalo ponudbo kot eno izmed strateških razvojnih pobud.

Iščejo le sovlagatelja

Ob sodobno urejenem golfskem igrišču z 18 luknjami, klubski hiši in trgovini naj bi nekako v dveh letih zrasel hotel višje kategorije s 50–70 posteljami, napoveduje tudi Marko Štirn, direktor in lastnik zasebnega golf igrišča v Smledniku. Meni, da bi bil lahko hotel zaradi bližine letališča in smučišč zanimiv tudi za zimske goste in doda, da imajo v mislih tudi velnes, bazenski kompleks in nasploh z zdravim načinom življenja povezano ponudbo. Ker za to potrebujejo denar, iščejo sovlagatelja. Zanimanje naj bi bilo zadovoljivo, prejeli so tudi že nekaj ponudb za odkup celotnega igrišča, a te ponudbe odklanjajo, je pojasnil direktor in dodal, da so prejeli ponudbe tako iz arabskega sveta, kot Rusije, Velike Britanije, Nemčije in »še kakšna bi se našla«.

»Sicer pa okoliškim penzionom in hotelom že zdaj letno zagotavljamo 1500 do 3000 prenočitev,« pove Marko Štirn in doda, da so na igrišču, ki je bilo urejeno pred petimi leti, že gostili dve evropski prvenstvi. Čeprav glavnino gostov še vedno predstavljajo domači ljubitelji golfa, je tudi tujih obiskovalcev iz leta v leto več. Med njimi je največ Avstrijcev, Fincev in Nemcev, prihajajo pa tudi gostje iz Italije, Velike Britanije in Francije. Poleg urejenosti igrišča naj bi jih očarala izjemna lokacija pod Šmarno goro ob lokalni cesti med Pirničami in Smlednikom, ki je oddaljena od letališča ali prestolnice le nekaj minut, ne skriva Marko Štirn.

Igralci golfa kupujejo domača jabolka

V TIC v Medvodah pravijo, da žal golfistov za zdaj dlje od Smlednika ne videvajo. Pridejo pa radi k njim tudi domačini in kot pravi Boštjan Luštrik iz TIC, je v zeleno zaledje zamaknjena prestižna lokacija vedno dobro obiskana. Golfisti se radi ustavljajo tudi na kavici v penzionih v Smledniku, kjer pri lokalnih ponudnikih kupujejo domača jabolka, slive, jabolčni sok, kis in podobno.

Arhitekt golf igrišča v Smledniku je Peter Škofic, ki je na igrišče postavil dve manjši jezeri, ki popestrita igranje. Večina lukenj je obdanih z gozdnim robom in kot pravijo, je igrišče prijazno tudi za začetnike. Na osvetljenem vadišču ob klubski hiši nameravajo urediti tudi manjši prostor za vadbo patanja in kratke igre, na drugem, ob naselju Brezovec pa večji prostor za patanje in kratke igre.