Začelo se je s presenetljivo potezo kitajskih oblasti, da devalvirajo valuto, kar je bil znak, da so kitajske oblasti zelo zaskrbljene in da je stanje najbrž še slabše, kot kaže statistika. Nato je bil prava bomba podatek o proizvodni aktivnosti na Kitajskem, ki je pokazal, da je proizvodnja padla najbolj v zadnjih šestih letih. Podatki so naredili pravi vihar na vseh svetovnih finančnih trgih, vlagatelji pa so brezglavo prodajali delnice ter kupovali zlato in obveznice. Tako je borzni indeks ameriških podjetij S & P 500 v štirih trgovalnih dneh padel za več kot 10 odstotkov in končal pod ravnijo 1900 točk. Še posebno burno je bilo dogajanje ob odprtju ameriške borze v ponedeljek, ko smo lahko za nekaj sekund videli padce tečajev nekaterih delnic tudi po 20 odstotkov, ko je povpraševanja očitno zmanjkalo. Trg se je obrnil šele, ko so bili na nekaterih indeksih doseženi limiti padcev, programirani v sistemih za trgovanje. Tudi evropske borze so doživele velike padce, tako je nemški borzni indeks DAX prebil mejo 10.000 točk in 24. avgusta padel celo do 9400 točk. V vlagatelje se je naselil strah, da bi šibka Kitajska lahko upočasnila rast gospodarstev po svetu, še posebno velikih trgovinskih partnerjev Kitajske, kot so vodilne države v Evropi, ZDA, Južna Koreja in Japonska.

Seveda so bile najbolj na udaru delnice podjetij, ki so dosegale lepe rasti v letošnjem letu, vlagatelji pa so na hitro pobirali dobičke, še posebno če so vlagali na dolg in kratkoročno. To, da so nekatera podjetja še pred nekaj tedni objavila izredno dobre četrtletne rezultate in dobre obete za naprej, ni kaj dosti pomagalo pri preprečevanju padcev delnic tudi teh najboljših podjetij. Vlagatelji so neusmiljeno prodajali vse, tudi delnice podjetij iz panog, ki so pregovorno odporne proti krizi, kot so denimo farmacevtska podjetja.

Po burnem ponedeljku so se trgi v torek stabilizirali in v sredo smo lahko videli velike rasti tečajev. Očitno so vlagatelji začutili, da vseeno nima smisla brezglavo prodajati. Če malo razmislimo, Kitajska, kljub svojemu velikemu vplivu, z malo manjšo gospodarsko rastjo ne more pahniti v recesijo ZDA in Evrope. Mora pa biti vlagateljem vseeno jasno, da delnice ne gredo samo navzgor in da se bodo morali navaditi na občasne korekcije. Podobne korekcije pa lahko vlagateljem z mirnimi živci omogočijo zelo ugodne nakupe.