Svetovni in olimpijski prvak je bil tudi v drugo boljši od svojega letos največjega konkurenta, Američana Justina Gatlina, ki se je moral znova zadovoljiti s srebrnim odličjem okoli vratu. Kljub zaradi slabše forme črnim napovedim pred pričetkom prvenstva je 29-letnik danes na stadionu Ptičje gnezdo navdušil in z rezultatom 19.55 postavil najboljši izid sezone.

»Preprosto sem vesel. Dejal sem vam, da mi bo uspelo. Nobenega dvoma ni bilo. Sicer nisem bil povsem osredotočen, prav tako pa sem vedel, da nisem dovolj dobro pripravljen za nov svetovni rekord,« je novinarjem po zmagi vzhičeno razlagal Bolt, ki je v letošnji sezoni zaradi poškodb pred prihodom v Peking 200-metrsko razdaljo odtekel le enkrat.

»Ko pride do teka na 200 metrov, sem povsem druga oseba. To je že moja četrto zlato odličje s svetovnih prvenstev v tej disciplini. Gre za velik dosežek,« je še povedal Bolt, ki je s kar desetimi zlatimi in dvema srebrnima medaljama postal najuspešnejši udeleženec v zgodovini prvenstev. S tem je prehitel Carla Lewisa in Michaela Johnsona ter Američanko Allyson Felix, ki je le 15 minut pred tem slavila na 400 metrov.

Prav Johnson po novem izjemnem uspehu Bolta ni skoparil s pohvalami na njegov račun. »Je najboljši na svetu in je brez prave konkurence. Veliko zaslug mu moramo dati, da nastopa tako na 100 kot 200-metrski razdalji,« je prepričana danes 47-letna ameriška legenda.

Kot zanimivost velja dodati, da se je svetovnemu rekorderju po prihodu v cilj pripetila manjša nezgoda, saj se je vanj v želji po boljšem posnetku zaletel snemalec in atletskega zvezdnika podrl na tla. Najhitrejšemu Zemljanu incident ni pokvaril veselja, saj je hitro vstal, na noge pa pomagal tudi nesrečnemu snemalcu.