Maja Mihalinec in Sabina Veit sta peti tekmovalni dan svetovnega prvenstva v atletiki nadaljevali dobre slovenske nastope na največji tekmi sezone. Čeprav sta v teku na 200 metrov do zadnjega lovili normo in jo izpolnili na na hitro organiziranem mitingu v Mariboru, sta v Pekingu pokazali, da sta si zaslužili nastop. Maja Mihalinec se je celo uvrstila v današnji polfinale na 200 metrov in s časom 23,05 izboljšala osebni rekord. Sabini Veit so s časom 23,18 zmanjkale tri stotinke, da bi danes popoldne po srednjeevropskem času delala družbo Mozirjanki.

Ob koncu pogovora si je atletinja velenjskega kluba dala duška. Rekla je, da je dokazala dvomljivcem, da je na velikem tekmovanju mogoče nastopiti dobro tudi, če loviš normo vso sezono. Imela je prav, a zgodovina kaže, da so to bolj izjeme kot pravila. Pred tem je bila dolgo v mešani coni, saj je čakala rezultate treh kvalifikacijskih skupin, da se je prepričala, da je resnično dosegla svoj daleč največji uspeh v karieri. Vmes se je čudila Jamajčanki Veronici Campbell-Brown, ki je po koncu ciljne ravnine v eni od kvalifikacijskih skupin zamenjala stezo. Kljub temu ni bila diskvalificirana, saj so odgovorni menili, da pri svojem teku ni ovirala nobene tekmovalke. Zanimiva in sporna odločitev, za katero pa Maji Mihalinec vsaj včeraj ni bilo mar.

»Zelo sem zadovoljna s svojim nastopom. Zaupala sem vase, saj sem vedela, da sem prišla v Peking odlično pripravljena. Vso sezono sem imela v nogah rezultate blizu 23 sekund, a tega nisem potrdila. Samozavest mi je vlil tudi zadnji trening pred odhodom na Kitajsko, na katerem sem bila zelo hitra. Na kvalifikacijski nastop sem se psihično zelo dobro pripravila. Vedela sem, da ne smem loviti jamajške atletinje, temveč se moram osredotočiti na svoj nastop. Poleg tega sem bila pripravljena na neobičajno situacijo, saj se Ukrajinka ni pojavila na startu, tako da je bila šesta steza prazna. Najpomembnejše je bilo, da nisem bila zakrčena. Čeprav sem tekla osebni rekord, tek ni bil idealen, saj sem takoj po startu naredila napako pri prehodu iz ravnine. Torej so še rezerve,« je veselo razlagala ta čas najhitrejša Slovenka, ki v Pekingu svoje najboljše čase v karieri dosega brez prisotnosti trenerja Srdjana Djordjevića. Kljub temu sta ves čas v stiku na relaciji Peking–Tokio, atletinja se pripravlja po programu trenerja in verjame, da ji bo dal tudi kakšen dober nasvet pred današnjim polfinalom.

Vprašanje, ali se bo v današnjem polfinalu spogledovala z magično mejo 23 sekund, je pričakovala. Odgovorila je, da se bomo o tej temi raje pogovarjali danes po nastopu, saj si je priborila češnjo na torti. »Upam, da mi je ostalo še kaj moči za polfinalni nastop. Nikoli še nisem v dveh dnevih zapored dvakrat tekla dvesto metrov. Posledično ne vem, kaj naj pričakujem. Upam, da bo adrenalin opravil svoje. Svoj cilj sem dosegla in skušala bom teči čim bolj sproščeno. Nimam česa izgubiti,« je sklenila slovenska junakinja pekinškega večera.

Sabina Veit je v Ptičjem gnezdu nastopila že na olimpijskih igrah pred sedmimi leti. Pravi, da v tem obdobju na prizorišču ni opazila večjih razlik in da nanje doslej niti ni bila pozorna. Čeprav je okusila grenko kapljo pelina, ker od polfinala ni bila zelo oddaljena, je bila na svoj nastop ponosna. »S potrditvijo norme za nastop na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah v Riu sem izpolnila svoj osrednji cilj. Žal mi je le, da sem tekla na zunanji stezi, saj nisem imela najboljšega pregleda,« je povedala Sabina Veit. Sklenila je: »Sezona je bila odlična, čeprav psihološko zelo naporna, saj sem do zadnjega lovila normo za nastop v Pekingu. A konec je zelo dober, kar je najpomembnejše.«

Danes bo v Pekingu drugi vrhunec prvenstva, ko se bodo Usain Bolt, Justin Gatlin in drugi pomerili za naslov svetovnega prvaka v teku na 200 metrov. Po videnem v kvalifikacijah in polfinalu je favorit Bolt, čigar samozavest se je po zmagi na 100 metrov potrojila. »Da, veselim se novega dvoboja Bolt – Gatlin. Pomerila se bova v moji najljubši disciplini. Počutim se izvrstno, saj mi gre za zdaj kot po maslu. Kaj pričakujem? Verjetno s pozitivnimi izjavami jasno kažem, kakšni so moji cilji,« si je nekaj minut za novinarje vzel Usain Bolt, kar kaže na njegovo samozavest, saj praviloma v preteklosti pred finalom ni dajal izjav. Gatlina je za izjavo precej težje dobiti, saj je po porazu na 100 metrov jezen na ves svet, ki poroča, da je šport premagal farmacijo. Dobro bi bilo, da bi bil Justin Gatlin vsaj malce jezen tudi nase in bi se sramoval vseh dopinških koktajlov, ki jih je v preteklosti pil kot vesela družba špricarje.