Včerajšnji končni disciplini petega tekmovalnega dne atletskega SP sta bili eni najboljših v zgodovini atletskih svetovnih prvenstev. Wayde Van Niekerk je postavil tretji najhitrejši izid v teku na en stadionski krog (43,48). Južnoafričan je moral za svoj največji uspeh premagati dvakratnega olimpijskega zmagovalca LaShawna Merrita (postavil je osebni rekord) in aktualnega olimpijskega prvaka Kiranija Jamesa (za osebnim rekordom je zaostal za štiri stotinke). Drugi junak večera je bil Julius Yego. Kenijec je vrgel kopje 92,72 metra daleč in postal tretji najboljši metalec v zgodovini. Uspešnejša sta bila doslej le Čeh Jan Železny (98,48 metra) in Finec Aki Parviainen (93,09 metra).

Kenija je hit prvenstva v Pekingu. Pred uvodom v večer je bilo po zaslugi torkovih uspehov Nicholasa Betta v teku na 400 metrov ovire in Davida Rudishe na 800 metrov mogoče dvakrat slišati kenijsko himno. Danes jo bo znova mogoče poslušati najmanj dvakrat. Poleg Yega je včeraj postala svetovna prvakinja še Hyvin Kiyeng Jepkemoi, in sicer v teku na 3000 metrov zapreke. Kenija je v Pekingu osvojila že enajst kolajn, od tega šest zlatih, in je daleč najuspešnejša država na prizorišču.

Na poti do uspeha pa številni kenijski atleti ne izbirajo sredstev – včeraj je Mednarodna atletska organizacija objavila, da sta bila v Pekingu pozitivna vzorca dveh kenijskih atletinj. Na seznamu grešnic sta se znašli Joyce Zakary, kenijska rekorderka na 400 metrov, in Koki Manunga, ki je v Pekingu tekmovala na 400 metrov ovire. Pričakujemo lahko, da bo do konca prvenstva na seznamu dopinških grešnikov znano še kakšno ime, saj bo novi predsednik Iaaf Sebastian Coe storil vse, da bo svetu poslal sporočilo, da se atletika bori proti dopingu.