Vsi, ki ste že kdaj bili na Tajskem, in vsi, ki že odštevate dni do zimskega oddiha na Tajskem, si lahko okuse Tajske pripravite že danes kar doma. Pravijo, da smo ljudje najbolj občutljivi za vonj in okus in prav izbrani vonji in okusi nas lahko, če le zapremo oči, popeljejo na drugo stran sveta. To je pravzaprav najboljši del kuhanja – nikamor nam res ni treba iti, svet si lahko pripeljemo v svojo domačo kuhinjo.

Današnji recept je čudovita sladica, ki bo presenetila najprej vas, potem pa še vse druge, ki jim boste sladico postregli. Je čudovitih barv, neverjetno diši in še ravno prav eksotična je, da bo očarala vsakogar.

Najpomembnejša sestavina v tem receptu je vsekakor mango. Čeprav v Sloveniji takega manga, kot ga lahko dobite na ulicah Tajske, najbrž ne moremo niti dobiti, je možno občasno vseeno dobiti pravi dišeči mango. Ko kupujete mango, naj bo rdeče barve, na otip ne pretrd ne premehak in mora dišati. Povohajte ga pri peclju in če boste zavohali rahlo sladikav vonj, je mango zrel, sočen in okusen. V nasprotnem primeru tvegate, da boste kupili nezrel mango, ki ga boste morali zoreti doma.

Pri pripravi kokosovega riža boste potrebovali nekaj potrpljenja. Med kuhanjem bo namreč božansko dišalo. Ko boste rezali mango, se vsekakor zadržite in ne pojejte vsega med rezanjem.

Sladico postrezite na kateri koli zabavi in druženjih in le opazujte, kako navdušeni bodo vaši gostje. Stavim, da bo ta sladica prva izginila!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

200 g riža (za suši), 4,5 dcl (kravjega) mleka, 1,5 dcl kokosovega mleka, 1/2 žličke kardamoma v prahu (neobvezno), 1/2 žličke cimeta, 2 žlici (rjavega) sladkorja, 1 žlička vaniljeve esence, 1/2 zrelega manga, 1 limeta, 1 žlica kokosove moke, metini listki

Priprava

Mango olupite in narežite na tanke lističe, te pa pokapajte z limetinim sokom. Na suhi ponvi na hitro prepražite kokosovo moko – le kakšno minuto, pazite, da se vam ne prismodi. Popražen kokos potem le prenesite v skodelico – v ponvici bi se zažgal, saj je še vroča.

Skuhajte mlečni riž. Zavrite navadno mleko, ga sladkajte in odišavite s kardamomom, cimetom in vaniljevo esenco ter zavrite. V vrelo mleko stresite riž in ga počasi kuhajte, riž redno mešajte, da se vam ne prižge. Po 15 minutah kuhanja v kozico zlijte še kokosovo mleko in premešajte. Riž skuhajte do mehkega, vse skupaj kuhajte približno 20 minut, če se mleko že pokuha in riž še ni kuhan, dodajte še nekaj mleka. Kuhan riž – naj popije vse mleko – prenesite v skodelico in pustite, da se ohlaja.

Med hlajenjem se bo riž začel strjevati, zato ga oblikujte v majhne kupčke, še preden se popolnoma ohladi. V kupčke jih oblikujte z dvema velikima žlicama – žlico riža zajemite z eno, potem pa riž prenesite na drugo žlico in z njo kupček prenesite na servirni krožnik. Riž mora biti že toliko hladen in strjen, da se kupček ne bo razlezel. Na vsak kupček položite tanko rezino manga in na vrh še ščepec popraženega kokosa. Dekoracijo lahko zaključite z listom mete. Uživajte!