Jejmo sezonsko in jejmo lokalno! Ta slogan slišimo povsod in je že prav oguljen, vendar vsekakor drži. Konec avgusta, ko se na vrtovih bohotijo dozorjeni izdelki, je za vsakega kuharja in kmetovalca zagotovo najbolj čaroben čas v letu. Kmetovalci končno žanjejo svoj trud, kuharji pa v roke dobijo čudovito in dišečo zelenjavo. Čarobno!

Zelenjave, ki je zdrava in lahko tudi neverjetno okusna, je trenutno največ, je najbolj dostopna, sveža in cenovno ugodna. Lahko se je najemo, lahko jo vložimo, lahko pa pripravimo omako in jo zamrznemo za zimo. Tako je tudi z omako v današnjem receptu.

Recept, ki ga pravkar berete, vključuje ogromno zdrave zelenjave in bogatih okusov, je izredno okusen in tudi priročen. Vključuje por in čebulo, jajčevec, papriko ter zeleno bučko. Razmerje uporabljene zelenjave lahko prilagodite glede na svoje želje in uporabite tisto, ki vam je najbolj dostopna in vam je najbolj všeč. Zelenjavno omako lahko pripravite pekočo ali ne, vsekakor upoštevajte, ali bodo omako jedli tudi otroci.

Omako lahko pripravite na zalogo, jo razdelite na porcije in zamrznete za zimske dni. Omako kasneje le odmrznete, skuhate izbrano prilogo in postrežete s solato in okusen obrok, poln poletnih okusov, bo pripravljen.

K omaki lahko postrežete katero koli prilogo po izbiri. Predlagam kuskus, ki odlično vpije bogate okuse zelenjavne omake, zmešate pa jo lahko tudi s testeninami ali rižem ali prelijete po polenti ali krompirjevem pireju. Odlična je tudi z njoki.

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za omako: 1/2 čebule, 1 por, 1 paprika, 1 jajčevec, 1 zelena bučka, 1 svež feferon (neobvezno), 6 vejic svežega ali 1 žlička suhega timijana, 2 sveža paradižnika, 4 dcl paradižnikove kaše, sol, poper, olivno olje

Sestavine za kuskus: 200 g kuskusa, 300 g vrele vode, ščepec soli, poper, 2 žlici (olivnega) olja, majhna pest svežega peteršilja (neobvezno)

Priprava

V kozici na segretem olju prepražite čebulo in por. Ko se zmehčata, dodajte na kocke narezano papriko in sesekljan feferon ter pražite naprej. Potem dodajte na kolute narezan jajčevec in bučko ter na kocke narezan svež paradižnik in pražite, dokler zelenjava ne uvene.

Takoj ko se zelenjava zmehča in v kozici začne zmanjkovati tekočine, dodajte toliko paradižnikove kaše, da je vsa zelenjava pokrita z njo, ter timijan in sol in popoprajte. Vse dobro premešajte in kuhljajte približno 15 minut, da se okusi premešajo in nastane gosta omaka.

Proti koncu kuhanja omake pripravite kuskus. V skodelico dajte kuskus, ga posolite, dodajte žlico olivnega olja ter prelijte z vrelo vodo. Pokrijte in pustite stati 5 minut, da se kuskus napije vode.

Ko se kuskus napoji vode, v ponvi segrejte preostalo žlico olivnega olja ter nanj stresite z vilicami razdrobljen kuskus. Potresite s sesekljanim peteršiljem in sveže mletim poprom in premešajte, da se okusi prepojijo. V omako vmešajte kuskus, okrasite še z nekaj listki timijana ali s peteršiljem ter postrezite.