Več kot pol milijona za scenarij, za »film« pa ni več denarja

Nekaj postelj je sicer na voljo v planinskih kočah in v trboveljskem mladinskem centru, a je ta v prvi vrsti namenjen mladim, ki v Trbovlje pridejo na mladinske izmenjave. Poleg tega je Zasavska turistična organizacija, odkar za razvoj turizma ni več evropskega denarja, ugasnila oziroma je tam, sodeč po podatkih na spletni strani, zaposlena le še njena vodja Nataša Jerman Rajh, ki se na naša vprašanja v mesecu dni ni odzvala. Prav tako je le eno dekle zaposleno tudi v regijskem turistično-informacijskem centru.

Le dva človeka sta premalo, da bi lahko skrbela za turistično promocijo regije, a v občini so vse bolj glasni kritiki, ki pravijo, da je brca v temo že zapravljenih 600 tisočakov za teoretično podlago turizma, ki ne zajema prenočitvenih kapacitet. Čeprav imajo primere, po katerih bi se lahko zgledovali, zelo blizu, trdijo. Takšen je denimo kamp Menina v Rečici ob Savinji. Od avtoceste oziroma izvoza na Preboldu je oddaljen približno toliko kot Trbovlje, zato postavlja na laž argument Zasavcev, da so za izogibanje turistov, krive predvsem slabe avtocestne povezave.

V Menino zahajajo povečini tuji turisti, največ Nizozemcev in Nemcev, lani so ustvarili 300.000 evrov prihodkov. Promovirajo se kot izhodišče za pohodništvo in kolesarstvo. Poleg parcel za kampiranje imajo še nekaj mobilnih hišic in bungalovov, poleg tega pa še adrenalinski park in jezerce ob robu kampa. Gostje se lahko namakajo tudi v bližnji Savinji.

Vse, kar premore kamp v Rečici, bi lahko uredili tudi v Zasavju, kjer bi lahko izkoristili rudniške površine. Idej o tem, kaj bi lahko ponudili turistom, je veliko. Lahko bi jih pošiljali planinarit ali kolesarit na Mrzlico, Kum, Sveto ali Čemšeniško planino, na Zasavsko goro. V Savi se sicer ni priporočljivo kopati, bi pa lahko turiste vodili na ogled dela reke, kjer je »zrasel« kajakaški šampion Peter Kauzer, ali jih po teh brzicah celo peljali z raftom. Lahko bi jih povabili na kavo z razgledom na najvišji dimnik v Evropi in na ogled po zasavski industrijski dediščini. Da bi »premog« spet prinašal kruh.

Trboveljska občina pripravljena priskočiti na pomoč

(Skoraj) vse to bo v Trbovljah mogoče uresničiti takoj, ko bo Rudnik Trbovlje-Hrastnik saniral degradirane rudniške površine, pravijo na trboveljski občini. Prostorski načrt namreč že predvideva ureditev kampa, in sicer na lokaciji jaška Gvido pod Kipami. Omenjeni dokument vključuje tudi ureditev večjega umetnega jezera, so še pojasnili na občini, ko smo povpraševali po možnostih za ureditev kampa. »Za posamezno območje bo predhodno treba izdelati podrobnejši prostorski načrt, katerega pripravo vodi občina, ob ustreznem dogovoru pa ga lahko tudi financira oziroma sofinancira,« pa je odgovor na vprašanje, kako bi lahko finančno pripomogli k postavitvi kampa.

Dodajajo, da je vse odvisno od interesa posameznikov ali skupin, ki so pripravljeni takšen kamp voditi in z njim upravljati tako kot v primeru kampa Menina. A takšne pobude zaenkrat še niso prejeli. V spodbudo tistim, ki bi se lotili uresničevanja tovrstne podjetniške ideje, pa so dodali, da bi občina lahko pomagala pri pridobivanju potrebnih uporabnih dovoljenj in soglasij ter pri povezovanju z drugo turistično, kulturno in športno-rekreativno ponudbo občine v smislu javno-zasebnega partnerstva.