Kot je znano, se je na portalu sobotainfo.com pred nekaj dnevi pojavil oglas za prodajo ledvice. »Sem nezaposlen kakor tudi soproga, s tremi otroki in živimo na robu lakote,« je pisalo. Možakar, ki se je predstavil za 60-letnega Prekmurca, je za medije še potožil, da ne vidi drugega izhoda iz stiske, v kateri se je znašel. Kot je dejal, banki dolguje 42.000 evrov kredita, zato mu je zasegla hišo. Iz nje se mora izseliti novembra. Podjetje, v katerem je delal, naj bi šlo pred petimi leti v stečaj, druge zaposlitve pa ne dobi več. »Saj me je sram, ampak tako revni smo, da hodim krast. Ponoči kradem po njivah krompir, zelenjavo in po sadovnjakih jabolka, da imajo vsaj otroci hrano. Da deklice ne bi vedele, kako hudo je, greva z ženo največkrat lačna spat,« je še povedal za enega od medijev. In tudi, da bi ob morebitni prodaji organa banki v Mariboru povrnil kredit, popravil streho, da v razpadajoči enoinpolsobni hiši ne bi več zamakalo, nabavil pa tudi drva in nekaj ozimnice, da otroci ne bodo lačni.

Med drugim je tudi razložil, da živi v majhnem kraju, kjer bi ga vsi takoj prepoznali, in bi zato rad ostal anonimen. Poleg tega naj bi že dobil tudi prvo ponudbo za nakup ledvice (nekdo iz Avstrije naj bi mu ponujal 70.000 evrov) in pojavljanje v javnosti bi lahko ogrozilo projekt.

Neresnice o socialni stiski

Zaradi sporne vsebine so oglas hitro umaknili s spleta. A srce parajoča zgodba je zdramila slovensko javnost in na portalu sobotainfo.com in Radiu 1 je stekla akcija za pomoč nesrečni družini. Vzporedno pa se je preiskave lotila tudi policija. Kriminalisti z oddelka za organizirano kriminaliteto so namreč morali ugotoviti, ali gre v tem primeru morda za elemente kaznivega dejanja nedovoljene presaditve dela človeškega telesa in spremembe človeškega genoma.

Ker je bila v oglasu kot kontaktna telefonska številka prodajalca oziroma posrednika navedena številka hrvaškega mobilnega operaterja, so se preiskovalci povezali s kolegi z medžimurske policijske uprave. Hrvaške varnostne organe so zaprosili za identifikacijo lastnika oziroma uporabnika omenjene številke, a so ti ugotovili, da gre za predplačniško številko in lastnik oziroma uporabnik ni znan. A z nadaljnjim zbiranjem obvestil in dobrim sodelovanjem kriminalistov murskosoboške in medžimurske policijske uprave ter zadrskih preiskovalcev jim je vendarle uspelo identificirati in izslediti osebo, ki je objavila sporen oglas.

Izkazalo se je, da gre za 65-letnega Slovenca, ki začasno stanuje v okolici hrvaškega Zadra. Predvčerajšnjim so ga pripeljali na zaslišanje v Zadar in kot poroča policija, se je izkazalo, da se je za objavo spornega oglasa odločil le zato, da bi se okoristil. Navedbe za medije o rubežu hiše, dolgovih do banke, brezposelnosti, lakoti in treh osnovnošolskih otrocih so se vse po vrsti izkazale za neresnične. Po zaslišanju so ga izpustili, ga pa čaka kazenska ovadba zaradi poskusa goljufije. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen do treh let zapora.