Po turnirju v Kopru je stanje v slovenski košarkarski reprezentanci precej bolj optimistično, kot je bilo v minulih tednih. Tri zmage v treh dneh so igralcem zagotovo dvignile samozavest, še zlasti nedeljska, ko so na kolena s 76:67 spravili Italijane, ki imajo na papirju precej kakovostnejšo zasedbo. Po včerajšnjem prostem dnevu čakata moštvo dva dneva treningov v Ljubljani, nato pa v četrtek najtežja preizkušnja do zdaj, ko se bodo v Stožicah pomerili s svetovnimi podprvaki Srbi.

Če je petkova predstava in tesna zmaga proti Ukrajini marsikateremu navijaču in tudi selektorju nagnala strah v kosti, sta tekmi proti Finski in Italiji skrbi odgnali. Če se igralci na prvi tekmi nerazumljivo niso držali Zdovčevih navodil in na parketu delovali povsem raztreseno, so na drugi in tretji natanko vedeli, po kaj so prišli. Predvsem so navdušili z agresivno obrambo, ki bo glavno orožje reprezentance na prihajajočem evropskem prvenstvu. Izbrana vrsta je v napornem ritmu treh zaporednih tekem v povprečju prejela zgolj 62 točk, kar je bil ključ do zmage. »Z napredkom v igri na splošno moram biti zadovoljen. Še vedno pa je prisotnega preveč zaletavanja in nervoze. Nimamo kakovosti, da bi znali umiriti igro, ko je to potrebno, zato pogosto divjamo in ne kontroliramo napadov, kot bi morali. Vsekakor pa je treba pohvaliti igro v obrambi, ki je bila do zdaj skozi vse priprave na visoki ravni. Pričakujem pa nekoliko drugačno sliko na evropskem prvenstvu, saj igralci takrat ne bodo tako sproščeni in bodo noge zagotovo nekoliko trše. Bomo videli, kako bodo reagirali,« je po osvojenem pokalu Adecco stanje analiziral Jure Zdovc.

Obračun proti Italiji je bil primeren za prvenstvo, saj v igri ni manjkalo emocij in udarcev. Tako kot proti Avstraliji se reprezentanti čvrstega nasprotnika niso ustrašili, temveč so se mu pogumno postavili po robu. Prav to lahko Konjičana veseli, saj ekipa proti pričakovanjem kaže karakter, ki pa ga bo morala prenesti tudi na prvenstvo, kjer bo pritisk zmag večji. »Italija je kakovostnejša reprezentanca od nas, zato je to lep skalp, a to je tudi vse,« evforijo umirja slovenski selektor, ki se ob tem zaveda, da takšne zmage dvigajo prepotrebno samozavest. »Vsekakor je pomembno, da fantje vidijo, da lahko premagamo tudi boljše od sebe. S tem bodo še bolj začeli verjeti v to, kar delamo. Ob tem ni zanemarljivo, da začenjajo prevzemati odgovornost in se zavedajo, kaj od vsakega posameznika zahtevam. Ko se igralec zave, da je naredil napako, jo naslednjič popravi, je narejenega že veliko.«

Koprski turnir je selektorju ponudil tudi nekatere odgovore glede določenih posameznikov. Miha Zupan je iz dneva v dan deloval bolje in počasi prihaja v pravo formo, medtem ko je Saša Zagorac zaradi dobrega meta ob višini 206 centimetrov izredno neugoden za nasprotnikovo obrambo. Tako se zdi, da bi v tem trenutku reprezentanca zares najmanj pogrešala Žigo Dimca, a Zdovc vztraja pri tem, da ima košarkar Krke še vedno lepe možnosti za uvrstitev med dvanajsterico. »Finska in Italija imata lahke in gibljive centre, zato z Dimcem nisem želel tvegati. Vsekakor pa sem še naprej z njim zelo zadovoljen – ostaja v resnih kombinacijah za evropsko prvenstvo. Zlasti ker imamo v skupini nasprotnike, ki imajo dobre in težke centre.«

Pred začetkom prvenstva stare celine čakata Slovenijo še težka obračuna s svetovnimi podprvaki Srbi. »Kakovostno so razred pred nami. Vsekakor pa gre za primernega nasprotnika, ki bo v pravem trenutku razkril še kakšno pomanjkljivost v naši igri, ki jo bomo nato skušali odpraviti,« se dveh obračunov proti svetovnim podprvakom veseli Zdovc.