Tretji tekmovalni dan svetovnega prvenstva v atletiki je prinesel prvi slovenski finalni vrhunec, ki bo morda tudi zadnji. Za uvrstitev med najboljše na svetu ima možnost še metalka kopja Martina Ratej, medtem ko Maja Mihalinec in Sabina Veit glede na dosežene čase v sezoni in postavljene lokalne norme tik pred zdajci nista v igri za uvrstitev med najboljšo osmerico sprinterk na 200 metrov. Robertu Rennerju se finalni nastop ni posrečil. Zamudil je izjemno priložnost, da bi prvič v karieri skakal na 580 centimetrov, potem ko je trikrat podrl letvico na 565 centimetrih.

Atlet Kladivarja je začel sijajno, saj je preskočil 550 centimetrov. »Posledično sem na ogrevanju skakal na polno, saj takšnih višin nisem vajen,« je priznal slovenski rekorder. Prvi skok ni bil popoln, a je bil dovolj dober, da je bil po štirih kvalifikacijskih brezmadežen tudi njegov peti skok v Pekingu. Na 565 centimetrih so se začele težave, ki jih Celjan ni znal rešiti. »Niti enkrat nisem bil tako blizu uspehu, da bi to lahko obžaloval. Pričakoval sem precej več. V finalu sem imel težave tako v prvem kot drugem delu skoka. V kvalifikacijah sem se denimo obremenjeval le z drugim delom in težave uspešno rešil. Tokrat je bilo težav več in jih nisem znal rešiti,« je v mešani coni odgovarjal olimpijski potnik.

Tudi Rennerju v zadnjih dneh življenje poteka zelo hitro. Po opravljeni normi za nastop v Pekingu se je na svojem prvem večjem članskem tekmovanju uvrstil v finale, mejo državnega rekorda dvignil na 570 centimetrov, izpolnil olimpijsko normo, ugnal vrstnike na EP v Talinu... »Če pogledam nazaj, sem imel očitno v kvalifikacijah izjemno željo po napredku. V finalu pa nisem čutil pravega adrenalina. Težko bi rekel, da sem pregorel, saj sem imel izjemno željo. Nova izkušnja pač,« je iskal odgovore letošnji evropski prvak med mlajšimi člani. Zaupal je, da ga je na svetovnem prvenstvu prepoznal tudi prvi zvezdnik skoka ob palici Renaud Lavillenie, ki ga po novem tudi že pozdravi.

Slovenski finalist Pekinga v nadaljevanju kariere ne skriva visokih ambicij. Pravi, da bi bil rad na začetku nove sezone dobro pripravljen, saj bi si z dobrim rezultatom odprl vrata na večje mitinge. Povedal je, da je med 15 finalisti skakal z najkrajšimi palicami, dolgimi 490 centimetrov. V novo sezono bo vstopil z deset centimetrov daljšimi pripomočki. Če se jih bo navadil, pričakuje, da mu bodo omogočili tudi deset centimetrov višje skoke. V nadaljevanju je bil govor o daljših in trših palicah. Recepta pri mejah dolžine ni, po Rennerjevih besedah pa z najdaljšimi 520-centimetrskimi palicami skače prav Lavillenie, ki hkrati velja za najnižjega v karavani. Na hipotetično vprašanje je ob koncu odgovoril, da ne bo revolucionar, ki bi skakal s sedemmetrskimi palicami, saj mu ne bi omogočale pristanka na varnostno blazino. Mimogrede, teh je po besedah enega od trenerjev v reprezentanci v Sloveniji manj kot smučarskih skakalnic.

Palček po višini in velikan po uspehih je včeraj doživel nepričakovan poraz. Potem ko je bil Lavillenie vso sezono v izjemni formi, je v Ptičjem gnezdu preskočil le izbrano začetno višino 580 centimetrov, deset centimetrov višjo letvico pa je trikrat podrl. Kljub temu je zasedel tretje mesto, ki ga je zadovoljilo precej manj kot Rennerja uvrstitev v finale. 28-letni superzvezdnik namreč v svoji karieri še ni bil svetovni prvak. Na Kitajskem sta ga ugnala Kanadčan Shawnacy Barber in Nemec Raphael Marcel Holzdeppe. Evropska junakinja včerajšnjega večera je bila Dafne Schippers, ki je v boju za najhitrejšo Zemljanko z nizozemskim rekordom 10,81 priznala premoč le Jamajčanki Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,76). Včerajšnji večer, kot se na največjih atletskih prvenstvih večkrat zgodi, ni bil evropski, saj niti en prebivalec stare celine ni postal svetovni atletski prvak.