Skrivnosti v bistvu ni. Od leta 1961 je bila to družinska gostilna, njena zgodovina pa sega v furmanske čase. Zakonca Hüll sta romarjem na bližnje Brezje in seveda vsem drugim ponudila marsikaj dobrega, a dunajski zrezek je bil magnet za mnoge. Kot sta nam povedala pred leti, ko smo v Dnevniku pisali o tekmovanju med »domovino« zrezkov in Gorenjsko, so celo mnogi Avstrijci prisegali na njihovega velikana na krožniku.

Skrivnost priprave njihovih zrezkov bo za zdaj ostala brez praktične potrditve, ker je zgodba o zaprtih vrati gostilne Mlakar dokaj preprosta. Ko sta se oba upokojila, zakonodaja ni bila več naklonjena delu upokojencev, čeprav sta želela gostilno imeti odprto vsaj ob koncih tedna in obiskih večjih skupin. Tudi sin jima pri tem ni mogel več pomagati in ker je gostilna tudi njihov dom, je bilo težko najti najemnika oziroma obdržati gostilno. »Da bi namesto pokojnine na starost še garala v gostilni, ni šlo,« smo zvedeli na Črnivcu, kjer zdaj slišite otroški smeh namesto rožljanja s priborom.

Tako kot je svetovno znan lokal Figlmüller pri Štefanovi cerkvi na Dunaju oblegan s trumami turistov z vsega sveta, so se tudi na Črnivcu mnogi ustavljali vsako turistično sezono ali ob obisku na Brezjah. Zdaj je tradicija prekinjena in za zdaj ni mogoče napovedati, ali bo po več kot pol stoletja kraljestva »dunajcev« znana gostilna še kdaj odprla svoja vrata. Sta se pa upokojena lastnika rada spomnila, da so tudi tisti, ki so jedli slovite dunajske zrezke ob konkurenci na Črnivcu, radi pridušali, da gre zmaga na Gorenjsko. Zdaj pa bo kraljestvo te popularne jedi lahko zopet na Dunaju...