Lahko bi parkirali ob mrliški vežici

»Znotraj ograjenega prostora v Dragomlju imajo še kar nekaj zelenic, ki bi jih lahko spremenili v parkirne prostore za svoje zaposlene. Še manj denarja pa bi porabili, če bi nove zaposlene usmerili na parkirišče ob mrliški vežici, ki je od nadzornega centra oddaljeno 200 metrov. Tam se zgodi vsega pet pogrebov na leto, kar pomeni, da so parkirišča 360 dni v letu nezasedena,« je povedal sogovornik, ki ga jezi, ker država po njegovem mnenju razmetava z davkoplačevalskim denarjem in uničuje prvovrstna kmetijska zemljišča, po drugi strani pa upravljalci cest niti okoliških cest ne spravijo v red.

»Nedaleč stran je nadvoz, na katerem so hude razpoke. Tudi proti Jaršam ali Malencam so take jame, da vas kar premetava. Tega pa ne znajo urediti, čeprav gre za varnost voznikov,« benti J. Z. in se sprašuje, ali je delodajalec v javni upravi sploh dolžan poskrbeti za parkiranje svojih zaposlenih. Na ministrstvu za javno upravo pravijo, da ni, prav tako pa parkirni prostori za državne uslužbence davčno niso obravnavani kot boniteta.

Parkirišče zahtevajo prostorski akti

Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da je Dars zemljišče, kjer bodo novi parkirni prostori, od zasebnika odkupil že v sklopu gradnje regionalnega nadzornega centra v Dragomlju. Ocenjena vrednost gradnje 20 parkirnih mest – dve od teh bosta namenjeni invalidom – je približno 140.000 evrov, medtem ko z informacijo o ceni zemljišča na ministrstvu ne razpolagajo. A tudi kupec, torej Dars, ne ve, koliko je plačal za zemljišče, kjer bodo novi parkirni prostori. »Zemljišča, na katerih je bil zgrajen objekt nadzornega centra Dragomelj, in vsa zemljišča okoli njega, ki so v lasti Republike Slovenije, so bila odkupljena oziroma pridobljena v času gradnje avtocestnega odseka Šentjakob–Blagovica,« so pojasnili. O cifrah ne duha ne sluha, zato tudi ne moremo izračunati, koliko bo davkoplačevalce v resnici stalo novo parkirišče.

Na vprašanje, zakaj parkirišč za nove zaposlene niso zgradili na zelenicah znotraj ograjenega prostora ali nemara zaposlenih celo napotili na parkiranje k bližnji mrliški vežici, so nas na ministrstvu odpravili s pojasnilom, da je treba v skladu z veljavnimi prostorskimi akti zaradi spremembe arhivskih prostorov v pisarniške ob objektu zagotoviti tudi ustrezno število parkirnih mest. Na naše vztrajanje, ali je ministrstvo dolžno poskrbeti za parkirišča svojih zaposlenih, pa so odvrnili: »Ni vprašanje, ali je ministrstvo dolžno ali ne, ampak to zahtevajo veljavni prostorski akti.« Ti že dovoljujejo tudi gradnjo parkirišča, zato so na ministrstvu za infrastrukturo že vložili vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja.