Skladnost

Pri zasnovi nadstreška na terasi in terase upoštevajmo arhitekturne zakonitosti in bivanje. Za nadstreške, ki jih postavljamo ob hiši oziroma v zunanji prostor svojega doma, velja, da so arhitekturno skladni s prostorom. Hiša je glavna enota, ki mora po izgradnji nadstreška na terasi to še vedno ostati, kar je treba upoštevati že pri zasnovi. Vse skupaj naj bo le nadgradnja našega doma.

Marsikdo se ne more odločiti, kakšen nadstrešek na terasi bi naredil. Poiščimo si različne izvedbe na spletu ali v revijah, narišimo svoje ideje in to postavimo k fotografiji svoje hiše in okolice. Z vizualno predstavitvijo bomo lažje ugotovili, v katero smer želimo iti. Pri terasah poleg oblike in materialov upoštevajmo tudi bivanje. Pomembno je, za koliko uporabnikov vse skupaj načrtujemo; poleg prebivalcev hiše, so to navadno še prijatelji in sosedje, ki jih večkrat povabimo na svojo teraso. Bivalna vrednost terase bo zelo visoka, če ji bomo zagotovili visoke standarde, saj se bomo na takšni terasi radi zadrževali in bo naš vložek hitro povrnjen. Visoki standardi so izbor naravnih materialov, umestitev v prostor, zagotovitev zastorov in senčenja terase ter vzdrževanje. Pomembno je, da pri zasnovi in izgradnji vključimo tudi strokovnjake, ki se na to res spoznajo.

Prenova terase in gradnja nadstreška

Po desetletjih bivanja v isti hiši si morda zaželimo spremembe. S prenovo bomo pridobili nov zagon in naša hiša bo dobila novo podobo. Zamislili smo si, da želimo teraso popolnoma prenoviti. Terasa je bila že pri izgradnji hiše odlično zasnovana, saj je umeščena na južno stran hiše, poleg tega pa je izhod nanjo možen iz treh notranjih prostorov, dnevne sobe, jedilnice in spalnice. Iz terase lahko pridemo na vrt in obratno.

Pri prenovi želimo izrabiti vse kvalitete, ki jih imamo. Ker si zaradi življenja v mestu želimo stik z naravo, smo se odločili, da bo prenova opravljena z naravnimi materiali, prevladoval bo les. Na zidano teraso bomo postavili lesena macesnova tla (podnice). Izbrali smo macesen, ki ima odlične lastnosti, les pa je že naravno poln smole, kar mu zagotavlja še večjo trajnost. Odločili smo se tudi, da ga bomo redno negovali z oljem, saj želimo, da njegov videz ostane svež in mlad. V enem delu terase bomo imeli zasaditev v koritih, uredili si bomo tudi suhi vrt. Prav tako bodo lesene tudi stopnice, ki vodijo iz terase na vrt.

Obenem smo pridobili tudi veliko površine, na kateri bo možno poležavati, poleti bo to tudi zasebna plaža. V hladnejših dneh lesena tla niso premrzla, poleti pa se po njih brez težav sprehajamo bosi. Bivanjska vrednost bo tu visoka, saj si bomo izgradili tudi lesen nadstrešek, pri čemer bomo upoštevali, da ne bomo izgubili sonca v notranjih prostorih. Del ravne strehe z minimalnim naklonom bomo pokrili s prosojno kritino, bodisi stekleno ali polikarbonatno.

Vgradili bomo tudi stropna lesena senčila, ki jih bomo jeseni, pozimi in spomladi skrili pod neprosojni del in izrabili naravno svetlobo in toploto, prek poletja pa bo ravno obratno – senčila bomo povlekli na stekleni del in zasenčili celoten prostor. Senčila bodo zgrajena tako, da jih bomo lahko povlekli tudi izven nadstreška. Za dodatno senčenje in več zasebnosti pa bomo zgradili tudi leseno pergolo ter jo ozelenili. Ste dobili zamisel, da bi si tudi vi preuredili svojo teraso? (sč)