Se vam zdi, da ste še pred nedavnim kupovali zibelko za novorojenčka, zdaj pa vaš otrok že prerašča svojo posteljo? Čas beži in kaj kmalu otroška soba ne zadošča več drugačnim zahtevam in potrebam osnovnošolcev, dijakov in študentov. Odgovor je prilagodljivo pohištvo, ki »raste« z otrokom in s katerim vam ni treba vsakih nekaj let zamenjati opreme.

Večnamensko in prilagodljivo pohištvo

Za otroško sobo je idealno večnamensko pohištvo, ki se lahko prilagodi tako malčku kot šolarju. Namesto klasične previjalne mizice za dojenčka raje izberite pisalno mizo ali predalnik, na katera položite oblazinjeno podlago. Tako vam kasneje ne bo treba dokupiti pohištva, vaš otrok pa bo imel primeren prostor za pisanje nalog, ko bo začel hoditi v šolo, ali dodaten kos opreme za pospravljanje oblačil. Ko je čas za nakup »odrasle« postelje, poiščite tako s predali v vznožju za shranjevanje, kamor lahko otrok najprej spravlja igrače, nato pa knjige ali učne pripomočke. Zelo dobra ideja je pograd, pod katerim ima malček prostorček za igro, ko pa začne hoditi v šolo, podenj postavimo pisalno mizo in kar najbolje izrabimo (majhen) prostor. Še ena dobrodošla in cenovno ugodna rešitev je prilagodljiva postelja, ki se lahko iz otroške posteljico z ograjico spremeni tako v posteljo za kratkohlačnika kot v posteljo običajnih dimenzij za šolarja.

Dopolnjevanje opreme po potrebi

Starši dobro vedo, da je lahko nakup kompletne otroške sobe precejšen finančni zalogaj. Zakaj bi kupovali vse pohištvo, ko pa ga bo otrok v nekaj letih prerasel ali pa mu ne bo več všeč? Namesto da opremo prodate pod ceno ali jo podarite, se raje odločite za modularno pohištvo. Tako lahko obdržite nekaj elementov in zamenjate druge, ki ne ustrezajo več otrokovim potrebam (na primer posteljo), ali pa jih dokupite (denimo pisalno mizo in stol za šolarja, dodatne garderobne omare ali police za knjige). Modularno pohištvo vam omogoča tudi mešanje barv ali vzorcev, tako da lahko otroški sobi podarite svež videz brez drage celovite prenove. Druga možnost je izbira barvno nevtralnega osnovnega pohištva, ki ga brez težav kombinirate s kosi opreme, ki jih drugje v stanovanju morda ne potrebujete več. V otroško sobo lahko na primer postavite predalnik, prebarvan v otrokovo najljubšo barvo, ali knjižno omaro, ki deli posteljo od pisalne mize ali prostora za druženje s prijatelji.

Za različne dejavnosti

Ne mestu, kjer je še pred nedavnim stala igralna mizica, ob njej pa so se v shranjevalnih škatlah kopičile igrače, zdaj kraljuje pisalna miza s prenosnim računalnikom in priključkom za iPod. Ko otrok raste, se spreminjajo tudi njegovi interesi in hobiji. Mlajši šolarji bodo radi videli svoje šolske risane umetnine pripete na žici, ki visi nad posteljo ali mizo, dijakom ali študentom pa bo prišla prav tabla, na katero lahko pišejo svoje obveznosti in z magneti pritrjujejo lističe z opomniki. Šolarji različnih starosti potrebujejo knjižne omare ali omarice, kjer najdejo prostor vsi pripomočki za učenje, od pomembnih zapiskov do učbenikov; te je najbolje umestiti ob pisalno mizo, da so pri roki. Če je soba dovolj velika, naj bo drugi del namenjen prostočasnim dejavnostim. Tu so lahko manjši kavč za posedanje s prijatelji in gledanje televizije, sedalna vreča, mizica za odlaganje osvežilnih pijač in polica s stripi.

Barva sten in dekoracija

Eden najlažjih in najhitrejših načinov za posodobitev videza otroške sobe je barva zidov. V najstniških letih otroci zagotovo prerasejo tradicionalno modro za dečke in rožnato za deklice, zato skupaj z njimi izberite nov najljubši odtenek. A ne vsiljujte jim svojega mnenja, saj se mora otrok dobro počutiti v svojem prostoru, razen če gre za ekstremne želje. Takrat otroka spomnite, da je tudi njegova soba del stanovanja. Tudi dekoracija prispeva, da soba odseva otrokovo osebnost – od slik in okrasnih predmetov do spominkov. Ko gre za otroke, ni nič trajnega; menjajo se njihovi interesi, priljubljena hrana, stili … In zakaj bi bil potem dizajn njihove sobe izjema? Zato se sprijaznite s plakati pop pevcev ali s porisanimi stenami, saj bo kmalu spet zavel nov veter in prinesel drugačno dekoracijo. Tudi to je del odraščanja.