Sistem TrioBrake je Husqvarna predstavila že leta 1999, danes pa postaja takšna zavora nov standard zaščite. Sistem se uporablja tako pri vstopnih kot profesionalnih modelih žag, saj ponuja prednosti tako občasnim kot vsakodnevnim uporabnikom. Kako na delo z žago vpliva zavora TrioBrake, smo preverjali z novimi in starimi uporabniki zavore. Vse tri žage je na Dolenjskem preizkusil star gozdni maček, poznavalec Husqvarninih žag in večletni uporabnik žag z zavoro TrioBrake, na štajerskem koncu pa smo enake žage dali v roke začetniku, ki se ravnanja z žago šele uči.

Žaga za učenje pravilne tehnike

Najlažja preizkušena žaga je model 135 z X-Torq motorjem z 1,5 kW moči. Primerna je za čiščenje gozdnega roba in manj zahtevno sečnjo, še posebno pa bi jo izpostavili kot žago, primerno za učenje pravilne tehnike. Zaradi majhne teže (4,8 kg brez rezalne garniture) in šibkih tresljajev je primerna za mlajše oziroma telesno manj zmogljive uporabnike, ki se lahko z žago takšnih dimenzij pred prehodom na bolj zmogljivo učinkovito lotijo vzdrževanja gozda in učenja tehnike. Nove uporabnike na žagi usmerjajo oznake na ohišju; shematsko je prikazan pravilen postopek zagona pri hladnem in ogretem motorju, narisane pa so tudi oznake za podiranje. Ročni napenjalnik verige omogoča menjavo meča brez orodja, zaradi sponk pa je olajšan tudi dostop do filtra in vžigalne svečke. Zavora TrioBrake nepoznavalca varuje pred poškodbami, hkrati pa vodi v pravilno držo, pri kateri so mišice pod manjšo obremenitvijo.

Zaščita, ki razbremeni uporabnika

Vpliv zavore na način dela se je hitro pokazal pri kleščenju podrtega drevja. TrioBrake na primer preprečuje žaganje za telesom ali uporabo nad višino ramen. Tudi pri prežagovanju debla zavora pri nepravilnem sklanjanju telesa nad meč žage ustavi verigo, pri pravilnem počepu s telesom za žago pa je njeno delovanje nemoteno. Zgodnje srečanje z zavoro TrioBrake zato olajša učenje pravilne tehnike dela z motorno žago. Uporabniki s priučeno pravilno tehniko žaganja ob prvem stiku z zavoro TrioBrake navadno nimajo pripomb, pogosto pa je zavora tudi pokazatelj manj varnega upravljanja žage oziroma napačne tehnike. Po naših opažanjih je torej zavora moteča predvsem za tiste z manj ustrezno tehniko, novih uporabnikov pa ne moti in jih spontano vodi v usvajanje pravilnega načina vodenja žage.

Je lahko zavora prehitra?

Za boljšo oceno smo poiskali še izkušenega uporabnika motornih žag Husqvarna z zavoro TrioBrake. Na Mirni na Dolenjskem smo obiskali Marjana Vavtarja, ki že več let uporablja Husqvarnin model 550XP. S sinom sta se lotila spravila smreke, ki jo je v neurju podrl veter, ob svojih žagah pa sta v roke vzela še našo trojico. »TrioBrake res prisili v pravilno držo, če imamo to že v krvi, pa nas ščiti predvsem ob zdrsu ali padcu,« je povedal Marjan. »Ko enkrat usvojimo način dela, se TrioBrake izkaže predvsem kot varnostni element, saj občasno tudi meni ustavi verigo. Pogosto se to zgodi med kleščenjem in gibanjem vzdolž debla, ko telo in roke niso v optimalnem položaju. Če ne bi uporabljal žage z zavoro TrioBrake, bi jo morda sprožil tudi z levo roko, a bistveno kasneje,« je dodal.

Glede kakovosti izdelave s sinom nimata nobenih dvomov, saj kljub vsakodnevni grobi uporabi žage ne prihaja do poškodb ali deformacij ročice. Pri delu in gibanju med vejami ni moteča, ob pravilni tehniki žaganja pa se je z rokami v bistvu skoraj ne dotikamo, zaradi česar ni skrbi, da bi se zavora TrioBrake sprožila, če to ni potrebno. Odveč so torej pomisleki, da takšna zavora moti delo z neupravičeno hitrim proženjem, pa vendar – bolje dvakrat prezgodaj kot enkrat prepozno.

Vsestranski model 545

Najmočnejša izmed preizkušenih žag je Husqvarna 545, ki se z 50,1-kubičnim motorjem z 2,5 kW moči že približa popolnoma profesionalnim žagam. Gre za zmogljivo vsestransko žago, s katero se lahko lotimo večine opravil, tudi občasnega podiranja debelejših dreves. V tršem bukovem lesu smo bolj občutili razliko v moči motorja v primerjavi z večjimi žagami, medtem ko je bila ta razlika pri žaganju iglavcev manjša. Pet kilogramov težka žaga je izjemna pri kleščenju ter vseh delih, pri katerih pri večjih žagah hitro trpijo roke in hrbet. Husqvarna 545 to preprečuje s šibkimi vibracijami (kvalitetne kovinske vzmeti so zaščitene proti deformaciji), za neboleč hrbet pa skrbi tudi zavora TrioBrake. Husqvarna 545 ima torej že precej značilnosti profesionalnih žag: magnezijevo ohišje, kovano tridelno motorno gred in samodejno nastavljanje uplinjača, ob tem pa še drobne dodatke ki občutno olajšajo delo. Preprost zagon s sistemom SmartStart, preklopni čepi rezervoarjev, okence za preverjanje količine goriva ter kombinirano stikalo za vklop in izklop so malenkosti, ki olajšajo delo tako profesionalcem kot tudi priložnostnim sekačem. Husqvarna 545 je močnejša od preizkušenega podobnega modela 445 (45,7 cm3/2,1 kW), a je zaradi magnezijevega ohišja kljub temu za 200 gramov lažja. Sicer gre za zelo podobni žagi, a je model 545 vseeno nekoliko bolj primeren za zahtevno delo.

Odločitev o zmogljivostih nove žage prepuščamo vam, glede zavore TrioBrake pa nismo tako popustljivi. Priporočene maloprodajne cene Husqvarninih žag brez zavore TrioBrake so za zgolj trideset evrov nižje od tistih z zavoro, kar glede na vse prednosti tega sistema ni pravi izgovor za cenejši nakup.

Jošt Bukovec