PGD Piran predseduje Mitja Udovič, operativno pa jih vodi poveljnik Peter Ventin. Društvo je organizirano kot prostovoljno gasilsko društvo četrte kategorije. Operativne naloge opravljajo operativni gasilci društva povprečno osemdesetkrat letno, tudi na morju, ki je del njihovega operativnega območja. Občasno jim jo zagode tudi narava, saj morje ob visokem plimovanju pogosto poplavi nižje ležeče dele obale. Domačini so na na takšne, ekstremne razmere dobro pripravljeni, a kljub temu občasno zalije kakšen objekt. Popolnoma drug obseg in tip poplav pa so v piranski gasilci doživeli leta 2010. Zaradi obilnih padavin je narasla Dragonja in poplave so ogrožale tudi prebivalce. Gasilci PGD Piran so tedaj uspešno zaščitili življenja, hkrati pa še bolj spoznali, kako s svojim delom rešujejo življenja in ohranjajo domove prebivalcev. Pravijo, da takšni občutki vlivajo zanos in voljo za nadaljnje delo, saj se zavedajo svojega poslanstva pomagati človeku ob nesreči.

Veseli odziva mladih

Dobrih sto piranskih gasilcev sestavlja pestro lokalno druščino. V svojih vrstah imajo vse več gasilk, zadovoljni so tudi z zanimanjem mladih Pirančanov za gasilstvo. Na različnih prireditvah namreč redno predstavljajo svojo opremo in vozila, tretje leto pa deluje tudi njihov krožek gasilske mladine. Za vključenost starejših gasilcev skrbijo z organizacijo srečanj veteranov, pa tudi sicer v društvu pohvalno skrbijo za dobre odnose in povezanost gasilcev. Spontano druženje pred gasilnim domom je pri njih stalnica, za zagotavljanje usposobljenosti pa vsak teden organizirajo tudi gasilske vaje. Redno se udeležujejo izobraževanj, tečajev in strokovnih seminarjev, letos pa so na Punti v Piranu organizirali šesto gasilsko veselico. Drugi večer dvodnevnega dogodka je izvedbo veselice preprečilo hudo deževje, je pa zato večer pred tem gneča na Punti potrjevala, da so gasilci v Piranu še kako doma.

Zagorelo v gasilskem domu

Nesreča ne prizanaša nikomur. Konec novembra 2012 je izbruhnil požar na novejšem gasilskem vozilu Ziegler GVC 16/25, ki je bilo parkirano v garaži gasilskega doma. Požar je poškodoval večji del garaže, ki je bila pred tem v celoti obnovljena. Domačini so se izkazali s prostovoljnimi donacijami in odličnim odzivom na dobrodelni koncert, tako da so lahko gasilci svoj dom hitro obnovili, le poškodovano vozilo je za vrnitev v domačo garažo potrebovalo nekoliko več časa. (jb)