Informacijsko podjetje Sita v enem od poročil navaja, da se je letalski promet v zadnjem desetletju povečal za 65,6 odstotka, odstotek izgubljene prtljage pa prepolovil. Od vse prtljage, ki jo lahko označimo za »izgubljeno«, je bilo 81,2 odstotka primerov, ko je zgolj nekoliko zamujala, 15,5 odstotka prtljage je bilo poškodovane, v 3,3 odstotkih pa je bila dokončno izgubljena ali ukradena.

Portal skyscanner, ki potnikom pomaga pri kupovanju letalskih kart, je pred časom objavil pogovor z zaposlenim na letališču, ki skrbi za nemoteno upravljanje s prtljago. Ta navaja, da so najpogostejši razlogi za izgubo kovčka potniki sami. Ti namreč pogosto oddajo prtljago v zadnji minuti, kar pomeni, da letališki sistem, ki skrbi za njen transport, ne dohiti odhodnega letala. Izguba prtljage je sicer najpogostejša v primerih, ko potniki prestopajo med dvema ali več zaporednimi leti.

Obljubljajo najbolj dovršen sistem za upravljanje s prtljago

Letališče Schiphol letno sprejme 55 milijonov potnikov, kar pomeni na tone prtljage. Čeprav je ta že sedaj dovršena, na omenjenem letališču že izvajajo 800 milijonov ameriških dolarjev težak projekt posodobitve infrastrukture, ki bo še izboljšal izkušnjo s prtljago. Za skoraj polovico potnikov, ki stopijo na Schiphol, to namreč ni končna postaja, temveč le vmesna postojanka. Z novim sistemom prepletene mreže tekočih trakov, senzorjev, radijskih oddajnikov in robotskih mehanizmov obljubljajo najbolj dovršen sistem za upravljanje s prtljago.

Kako je ta videti s perspektive kovčka, si oglejte v spodnjem videu. Za še bolj interaktivno izkušnjo pa kliknite TUKAJ. Ugotovili boste, da se med vašim lahkotnim sprehajanjem med butičnimi trgovinami letališča vaša prtljaga veliko bolj zabava kot vi.