Šestinpetdesetletni glasbenik je bil v zadnjih letih večkrat v bolnišnici zaradi raka. Priznal je, da si sprva ni želel priznati, da ima raka, in diagnoze niti ni hotel slišati. Med zdravljenjem pa je odkril, da je življenje pač takšno: »Če bom umrl, bom umrl, če ne bom, ne bom.« Trdi, da je trenutno dobrega zdravja, a da se rak lahko kadar koli vrne. Drugače je z depresijo, ki jo ima že od sedemnajstega leta: »Depresija se nikoli ne izboljša, vedno je v meni, nikoli ne gre stran. Z njo se zbudim vsako jutro in jo imenujem črni pes.«

Dotaknil pa se je tudi politike. Podpira Hillary Clinton za predsednico, o trenutnem ameriškem predsedniku pa je dejal, da je mnoge razočaral. Tudi zato ker v luči nemirov v Fergusonu trdi, da imajo policisti vedno prav. »Torej, je Obama znotraj bel? To bi bilo logično vprašanje. Mislim, da je v resnici bel,« je dejal pevec.

Bora Đorđević si je premislil in bo vseeno nastopil na Hrvaškem

Balkanska vojna je za seboj pustila tudi kulturne prepade. Nekateri kulturniki in estradniki po več kot dvajsetih letih od vojne namreč še vedno ne želijo obiskati sosednjih držav. Tak je denimo Emir Kusturica, ki trdi, da nikoli ne bo šel v Sarajevo. Po 23 letih se je tja letos vrnil njegov kolega iz Zabranjenega pušenja Nele Karajlić, a so ga v neki restavraciji skoraj linčali.

Zdaj pa se napoveduje še eno eksplozivno gostovanje. Po dveh desetletjih trditev, da nikoli ne bo nastopil na Hrvaškem, si je Bora Đorđević, vodja Riblje čorbe, očitno premislil. Menda so mu že pred časom ponujali bianko pogodbo, da bi si sam vpisal vsoto, ki bi jo želel za koncert v Zagrebu, a jo je zavrnil, češ, »nismo frnikulali, ampak smo imeli vojno«.

Kot je zatrdil, je za preobrat v njegovem razmišljanju zaslužno njegovo precej mlajše dekle, Dubravka iz Ljubljane. Po pisanju Blica je dekle Boro ne le prepričalo, da se je odrekel alkoholu in se posvetil zdravi prehrani, temveč je postalo tudi njegova menedžerka. Bora Đorđević je na namige, da bo nastopil v Zagrebu, odgovoril, da je res, da se je pojavila takšna ideja, ki sicer ni bila njegova, a mu bo v »čast, če bi nastopil v Zagrebu, saj bo to prvi koncert po mnogih letih«. O podrobnostih koncerta ni še nič znanega, pevca pa že zdaj vsi opozarjajo, da bo na tem koncertu velik problem varnosti, kajti če so v Srebrenici kamenjali srbskega premierja, lahko tudi v Zagrebu napadejo srbskega rockerja z zgodovino nacionalističnih izjav.

Haruki Murakami med delom vselej posluša glasbo

Ni veliko svetovnih piscev, ki bi imeli tako kultni status kot Japonec Haruki Murakami. Čeprav je daleč od medijsko razvpitih piscev, kot je denimo Paulo Coelho, Murakamijevi oboževalci požirajo vsako podrobnost o njegovem življenju. Tudi to, kakšna je njegova delovna soba. Fotografijo te je pisec objavil na svoji uradni strani.

Delovna miza Harukija Murakamija je pospravljena, na njej so poleg računalnika ošiljeni svinčniki, ker vedno piše z njimi, skodelica za kavo s švicarsko zastavo, ki nima nobenega pomena razen tega, da mu je všeč oblika, in podloga za miško s komičnim stripom. Murakami je ob sliki obrazložil le pomen nekaj predmetov, za preostale pa so se nemudoma razplamtele dolge debate na forumih o tem, kaj predstavljajo in zakaj so v sobi slavnega pisatelja.

Posebno mesto v njegovi delovni sobi zavzemajo plošče. V zbirki ima kar 10.000 vinilk, zgoščenk pa niti ni štel. Vedno, kadar dela, posluša glasbo, vsi njegovi oboževalci pa vedo, da ima najraje jazz, ki je tudi pogosta referenca v njegovih zgodbah. Prav tako je ljubitelj bejzbola, zato je v njegovi sobi porcelanasta figurica japonskega igralca Jasuhira Ogave iz ekipe Yakult Swallows, za katero navija Murakami.

Jeremy Clarkson in ekipa se selijo na Amazon

Pred dobrim tednom je New York Times objavil članek o izkoriščanju delavcev v Amazonu. Ti naj bi neprekinjeno delali po nekaj dni. Žensko, ki je pravkar rodila mrtvega otroka, naj bi poslali na tečaj učinkovitega dela, da se na delovnem mestu ne bi ukvarjala z zasebnimi težavami. Delali naj bi v vročini, ker naj bi podjetje skušalo prihraniti stroške s klimatskimi napravami. Mnogi delavci naj bi zaradi stresa na delovnem mestu jokali.

Jeff Bezos, milijarderski ustanovitelj podjetja, je seveda vse zanikal, čeprav to niso prve obtožbe na račun Amazona. Mnogi uporabniki po vsem svetu že pozivajo k bojkotu podjetja.

A očitno ima Amazon druge prioritete pri porabljanju denarja. Za Top Gear, denimo. Kot je znano, so kupili iz BBC odpuščenega voditelja slovite avtomobilistične oddaje Jeremyja Clarksona, ki je k prestopu nagovoril še svoja sodelavca Richarda Hammonda in Jamesa Maya, za nameček pa še izvršnega producenta oddaje. Eden od razlogov, da so odšli na Amazon, je tudi, da je imel Clarkson v pogodbi z BBC konkurenčno klavzulo, ki mu za dve leti prepoveduje vodenje oddaj v Veliki Britaniji. Za novo televizijo Amazon Prime naj bi posneli tri sezone oddaje, podobne Top Gearu, prve bodo na sporedu prihodnje leto. A kot se je izvedelo, bo nova oddaja izjemno draga. Vsak od voditeljev naj bi dobil po dobrih osem milijonov evrov, proračun celotne oddaje pa je okoli 220 milijonov evrov. Pri ustvarjanju imajo popolnoma proste roke, Bezos pa je prepričan, da so vredni tega denarja.

Stella McCartney prekinila sodelovanje s krutim dobaviteljem volne

Modna oblikovalka Stella McCartney, ki v svojih kreacijah ne uporablja usnja in krzna, je prekinila sodelovanje z argentinskim dobaviteljem volne, ker naj bi bil krut do živali. McCartneyjeva je tako kot njeni starši Linda in Paul McCartney vegetarijanka in zagovornica pravic živali. Nedavno pa je organizacija za pravice Peta objavila video argentinskega dobavitelja volne Ovis 21, v katerem ovcam režejo repe, živali pa naj bi tudi brezbrižno brcali in metali po ogradah.

»Ogorčena sem nad novico,« je zapisala na instagramu in dodala, da je zdaj še odločnejša, da se bo borila za pravice živali tudi v modni industriji. »Še pozorneje bom spremljala vse dobavitelje, s katerimi sodelujem.« Trenutno išče novega dobavitelja veganske volne za svoje prihodnje kolekcije.