»Vsi igrajo dobro. Toda pri tem ni pravila. Nekatere ekipe igrajo dobro v pripravljalnem obdobju, pa potem na velikem tekmovanju pogorijo in obratno. Spomnite se na primer samo Hrvaške pred evropskim prvenstvom v Sloveniji, ko so večinoma le izgubljali, pa nato na koncu osvojili četrto mesto,« je košarkarski selektor Jure Zdovc, ki je sinoči slovensko ekipo vodil na prvi od treh tekem v treh dnevih na koprskem turnirju, komentiral dobre predstave nasprotnikov Slovenije v predtekmovalni skupini C na prihajajočem evropskem prvenstvu. Hrvaška, Grčija, Gruzija, Makedonija in Nizozemska bodo kapetanu Juretu Balažiču in soigralcem poskušale preprečiti uvrstitev v izločilne boje, ki bodo v Lillu, prav gostiteljica predtekmovalne skupine pa za zdaj prikazuje najboljše predstave.

Hrvaška bo pred domačimi navijači v Zagrebu odkrito krenila na prvo mesto v skupini, košarkarji selektorja Velimirja Perasovića pa ne skrivajo ambicij tudi po eni od kolajn. Na papirju imajo naši južni sosedje izjemne posameznike, ki že v predtekmovalnem obdobju kažejo, da so se med seboj dobro ujeli. Hrvaška na dosedanjih petih pripravljalnih obračunih še ne pozna poraza. Na kolena je spravila Novo Zelandijo, Bosno in Hercegovino, Nemčijo, Turčijo in Litvo. Prav slednji uspeh pred tremi dnevi v Kaunasu pred 11.000 gledalci je dokaz, da se lahko »kockasti« enakovredno merijo z vsakim nasprotnikom, čeprav so zaradi poškodbe ostali brez Američana Oliverja Lafayetta in Marka Ramljaka. »Ne spomnim se, kdaj smo nazadnje delovali tako dominantno. Še posebej na gostovanju proti reprezentanci, ki računa na odličje,« je navdušen Roko Leni Ukić, ki pa se zaveda, da zmage v pripravljalnem obdobju ne štejejo veliko. »Prave stvari nas šele čakajo. Če ne bomo nadaljevali v takšnem ritmu tudi na evropskem prvenstvu, potem je vse zaman.«

Nekoliko bolj zadržano v pripravljalnem obdobju za zdaj nastopajo drugi favoriti za prvo mesto v predtekmovalni skupini C Grki, ki se bodo na evropsko prvenstvo prav tako podali z izredno močno zasedbo. Glavni zvezdnik moštva je košarkar Milwaukee Bucks Janis Andetokumbo, od katerega navijači kljub mladosti pričakujejo veliko. Grčija je na prvih treh pripravljalnih obračunih premagala Bosno in Hercegovino ter klonila proti Belgiji in Turčiji, pred potjo v Zagreb pa varovance selektorja Fotisa Kacikarisa čakajo še štiri preizkušnje. »Besede, da si želimo kolajne, niso dovolj. Svojo kakovost bomo morali pokazati na igrišču. Imamo odlične posameznike, na nas pa je, da odpravimo napake, ki smo jih delali na lanskem svetovnem prvenstvu. Če nam bo to uspelo, se lahko dogodi marsikaj,« sporoča Andetokumbo.

Če sta Hrvaška in Grčija vsaj na papirju močnejši od slovenske zasedbe, pa selektor Jure Zdovc ne skriva, da so zmage proti Gruziji, Makedoniji in Nizozemski obvezne. Gruzijci, ki so del priprav opravili v Podčetrtku, so na krilih prvega zvezdnika Zaze Pačulije ugnali Bosno in Hercegovino, Estonijo in Latvijo ter klonili proti Bosni in Hercegovini, Italiji in Belgiji. Makedonija je z novim selektorjem Marjanom Srbinovskim, ki je zamenjal Aleksandra Džikića, začela odlično in dvakrat premagala Izrael ter Ukrajino, nato pa izgubila proti Litvi in Turčiji. Daleč največ pripravljalnih obračunov pa je do zdaj odigrala Nizozemska. Na desetih je po petkrat zmagala in klonila, včeraj pa je moči merila z Islandijo.