Čeprav v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) še pred dnevi niso želeli potrditi Dnevnikovih informacij, da razmišljajo o pripojitvi Factor banke in Probanke v likvidaciji, so si včeraj očitno premislili.

Možnost pripojitve Factor banke

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je priznal, da preučujejo možnost pripojitve Factor banke. »To bi se lahko zgodilo, ko bodo poplačani depoziti, banka pa ne bo imela več bančne licence,« je dejal Mansson. Potrdil je, da želijo na DUTB prevzeti del premoženja v lasti Probanke, prav tako je potrdil tudi naše včerajšnje poročanje, da država razmišlja o ustanovitvi nove slabe banke, ki bi temeljila na infrastrukturi Probanke. Ta bi po Manssonovih besedah upravljala terjatve, manjše od pol milijona evrov.

Kot je dejal Mansson, je DUTB v letu in pol ustvarila za več kot 311 milijonov evrov prilivov iz upravljanja premoženja. To predstavlja skoraj petino vrednosti prenesenega portfelja. Večino prilivov v višini 174 milijonov evrov je slaba banka imela letos, največ z odmevno paketno prodajo terjatev do ACH, Elana, Polzele in Adrie Airwaysa. S tem denarjem bodo poplačali del petsto milijonov evrov vrednih obveznic, ki zapadejo konec leta. Preostanek nameravajo refinancirati z najemom posojila, seveda s poroštvom države.

»Tu smo za izpolnitev celotnega mandata – in smo na dobri poti, da ga izpolnimo,« je poudaril Mansson. Če so banke v državni lasti v zadnjih dveh letih po relativno nizkih cenah »subvencionirale« DUTB s prenosom slabih terjatev nanjo, kar bi lahko pojasnilo tudi njen visok, kar 21-odstotni donos na kapital (zakonsko določeni donos na kapital znaša najmanj osem odstotkov), je zdaj DUTB bankam izplačala skoraj 42 milijonov evrov obresti na izdane obveznice. Še dobrih 14 milijonov evrov so na DUTB, ki ima 96 zaposlenih, porabili za stroške delovanja. Povprečna neto plača na zaposlenega je vključno z vodstvenim kadrom 3500 evrov bruto. Mansson je komentiral tudi predkazenski postopek, ki ga v zvezi s poslovanjem posameznih odgovornih oseb v DUTB vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Zanj je izvršni direktor DUTB »izvedel iz medijev«. »Upam, da bo čim prej končan in da se razne špekulacije nehajo,« je še dodal.

Slaba banka pri sanaciji 111 podjetij

Kot so pojasnili na DUTB, trenutno sodelujejo pri sanaciji 111 podjetij. Pri Savi po pojasnilih vodje področja upravljanja posojil Tanje Štrukelj sodišče odloča, ali sta Gorenjska banka in Sava povezani osebi. Pri Skupini DZS je v teku »cenitev premoženja, na podlagi katere bo znano, ali gre za vzdržen sistem«. V Skupini Avtotehna je DUTB sprožil nadzorovano likvidacijo, Aha Emmi je po potrjeni prisilni poravnavi naprodaj, enaka usoda – torej prodaja – po sanaciji čaka Alpino, predvidoma prihodnje leto. So v DUTB donedavnega direktorja Alpine Matjaža Delopsta res zamenjali, ker ni želel podpisati pogodbe z nemško svetovalno družbo Admetam, po oceni nekaterih favorizirano pri DUTB? »Ne. Gospod Delopst ni podpiral nove strategije oziroma nekaterih predlaganih ukrepov,« je odgovoril vodja upravljanja terjatev na DUTB Miha Štepec, Mansson pa je pojasnil, da ima DUTB z družbo Admetam dobre izkušnje že iz Cimosa.

V DUTB so zadovoljni tudi s sanacijo novomeškega gradbinca CGP, saj Štepec ocenjuje, da bo družba sposobna vrniti dolgove. V Farmah Ihan nameravajo izločiti zdravo jedro, da bo družbi ostal vzdržen dolg. Postopek prisilne poravnave Polzele je po njegovem mnenju temeljil na netočnih podatkih, njeno preživetje je odvisno od dokapitalizacije, pri kateri pa DUTB ne namerava sodelovati.