Polete onemogočal dimnik

Zataknilo pa se je na agenciji za civilno letalstvo, ker je bližnji ginekološko-kirurški objekt, ki je bil predviden za rušenje, po takrat veljavnih predpisih predstavljal preveliko oviro, da bi helikopterji varno pristajali in tudi vzletali. A zakonodaja se je v tem času nekoliko spremenila, prav tako so bili na novo opredeljeni preletni koridorji, na ginekološko-kirurškem bloku pa so lani zamenjali tudi dotrajano strešno kritino in ob tem porušili še dimnik, ki je predstavljal največjo oviro. S tem pa so bili izpolnjeni vsi pogoji in agencija za letalstvo je bolnišnici izdala dovoljenje. Tega so sicer v bolnišnici pričakovali že konec lanskega leta, dejansko pa so ga dočakali šele 5. avgusta in že pet dni zatem je na heliportu prvič uradno pristal helikopter, ki je v ljubljanski klinični center prepeljal obolelo osebo.

Za Korošce, ki so že tako hendikepirani zaradi slabih prometnih povezav z drugimi deli Slovenije, še posebej s prestolnico, je to brez dvoma dobra novica, skoraj zagotovo pa bo hiter helikopterski prevoz kateremu od bolnikov v prihodnosti tudi rešil življenje. Korošci so sicer imeli zagotovljene helikopterske prevoze bolnikov v nujnih primerih, a z letališča v Mislinjski Dobravi, do koder so morali bolnike najprej prepeljati in jih nato še enkrat preložiti.

Do konca leta še nova urgenca

Kot pravi direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, pri tovrstnih prevozih sodeluje ekipa vsaj devetih ljudi. Dva sta v ekipi heliporta, ki natančno spremljata razmere in skrbita za varen pristanek in tudi vzlet, trije so v dežurni ekipi bolnišnice, dva pilota sta v helikopterski enoti, glede na potrebe pacienta pa je treba zagotoviti še spremljevalno zdravstveno ekipo dveh ali celo treh ljudi. Sicer so iz slovenjgraške bolnišnice v ljubljanski klinični center prepeljali od 10 do 15 ljudi na leto, Lavre pa ocenjuje, da bi lahko po en tak prevoz opravili vsak teden.

Sicer pa v slovenjgraški bolnišnici ta čas že zaključujejo tudi dela v novem urgentnem centru, ki naj bi ga uradno odprli še letos. »Kdaj natančno bo to, je odvisno od tega, kdaj nam bodo dobavili vso potrebno opremo, računam pa, da bi bi lahko novi center odprli do sredine decembra,« pove Lavre.