Angleži so glede kulinarike in prehranjevalnih navad nasploh vedno veljali za nekoliko posebne. Že če se spomnimo, da sveže ocvrte, sicer slastne ribje filete zalivajo s kisom… Njihova kulinarika se namreč precej naslanja na indijsko, saj je bila ta kulinarično pestra dežela dolga leta njihova kolonija. In kakor velja za kari, indijsko jed, ki so jo v današnji obliki pravzaprav iznašli Angleži, velja tudi za čatni. Angleži mu pravijo chutney, v osnovi pa gre za aromatično, najpogosteje pikantno omako kašastega videza iz indijske kuhinje, ki najpogosteje vključuje koščke sadja oziroma zelenjave. V naših krajih bi ga še najlažje primerjali z začinjeno vrsto marmelade. Izvirna indijska pikantna začimbna mezga, iz katere so Angleži razvili današnji čatni, je sicer nekoliko drugačna, a ne bistveno. Glavna razlika je, da jo v Indiji strežejo predvsem svežo, ne vloženo. Lahko je del glavne jedi, večinoma pa čatni postrežejo posebej, kot je pri nas v navadi denimo za kečap, gorčico ali majonezo. Čatnijev je veliko vrst, so sladki, kisli, pekoče začinjeni, zelenjavni, sadni… Najbolj znani in v Angliji tradicionalni so mangov, limonov, z meto, kokosov, kumarični, jabolčni, paradižnikov, marelični, iz jajčevcev… Najbolj običajen čatni pripravimo iz surovih zmletih sestavin, denimo ingverja, sveže zelene paprike, pekočih čilijev oziroma feferonov, čebule, česna, mete, koriandrovega zelenja, sočnega sadja, kokosa… Pravzaprav ni strogih pravil in ga lahko na enak način, kakor sicer kuhamo marmelado, pripravimo iz katere koli zelenjave ali sadja. Z njim Angleži začinijo hladno meso, sire in sendviče, odlično se ujame s prekajenim mesom in perutnino, v zadnjem času pa se čatni pojavlja v gurmanskih različicah hamburgerjev in drugih »nadstandardnih« sendvičev. Pokusite!

Pikanten češpljev čatni

Potrebujemo 1 kg češpelj ali sliv, 300g kislih jabolk, 3 drobne rdeče čebule, 200 g sladkorja, 3 dl jabolčnega kisa, 0,5 dl balzamičnega kisa, pol žličke strtega črnega popra, 1 žličko cimeta, 20 klinčkov, 3 zvezdaste janeže, 1 žličko strtih koromačevih semen, 1/4 žličke kurkume, 1 velik strok česna, 3 drobne suhe rdeče čilije, 1 svež rdeč čili (količine prilagodimo glede na želeno ostrino), 1 zvrhano žlico naribanega ingverja.

Slive izkoščičimo in zrežemo na četrtine, ki jih stresemo v posodo. V terilniku drobno stremo poper, klinčke in koromačevo seme ter mešanico stresemo na slive. Česen drobno sesekljamo ter stresemo v posodo. Ingver olupimo in drobno naribamo naravnost na slive (da ohranimo poln okus). Jabolka zrežemo na četrtine, olupimo, očistimo in grobo narežemo. Sproti jih zmešamo s slivami. Čebulo olupimo, grobo narežemo in zmešamo s sestavinami v posodi. Prilijemo še oba kisa in pristavimo. Čili podolžno razpolovimo in po želji (če bi bil okus sicer preoster; najbolj pekoča, a tudi okusna so namreč semena) razsemenimo, drobno sesekljamo in stresemo v posodo. Tudi suhe čilije le po želji razsemenimo in cele stresemo v posodo. Dodamo še zvezdasti janež, sestavine pa premešamo, počakamo, da zavre, in počasi, da le nežno brbota, kuhamo pol ure. Čatni pokusimo in če je dovolj pekoč, odstranimo suhe čilije in ga počasi kuhamo še pol ure oziroma tako dolgo, da se zgosti. 15 minut pred koncem kuhanja pečico segrejemo na 80 °C. Ustrezno količino kozarcev za vlaganje temeljito operemo in s pokrovčki vred položimo na rešetko v pečici. Iz kuhanega čatnija odstranimo zvezdasti janež in suhe čilije, če jih nismo že prej. Še vročega nadenemo v vroče kozarčke. Dobro jih zapremo, ovijemo v brisačo in ohladimo. Lahko ga sicer postrežemo takoj, najboljši okus pa se v kozarcih razvije šele po treh tednih.