Na glavnem odru, ki so ga letos še povečali, so posamezne dneve sklenili Robbie Williams (Velika Britanija), Florence + The Machine (Velika Britanija), ALT-J (Velika Britanija), Ellie Goulding (Velika Britanija), Avicii (Švedska), Kings Of Leon (ZDA) in Martin Garrix (Nizozemska). Skupno je na otoku nastopilo več tisoč umetnikov iz kar 50 držav. Poleg številnih šotorov in barov z elektronsko glasbo, ki je letos prevladovala, so bili dobro zastopani tudi glasbeni stili, kot so alternativni rock, jazz, blues, ska, reggae ter klasična in etno glasba. Glavne koncerte so si prvič lahko ogledali tudi tisti, ki jim festivala ni uspelo obiskati, saj je bil urejen prenos koncertov v živo s štirih največjih odrov.

Obilo stranskega dogajanja

Festival se je poleg svojega mednarodnega značaja ponovno izkazal tudi z raznolikostjo neglasbenih dogodkov. Organizatorji se že več let trudijo, da bi dogodek navdušil predvsem z manjšimi stranskimi dogodki. Njihova zanimivost in predvsem številnost dajeta festivalu edinstveno identiteto, zaradi katere vsako leto privabi vedno več obiskovalcev. Vsak posameznik je letos prejel potni list, v katerem je lahko zbiral žige obiskanih aktivnosti. Načrt dogodkov si je lahko naredil s pomočjo posebne aplikacije, s katero je bilo mogoče slediti kombinacijam predstav in aktivnosti na različnih lokacijah na otoku.

Cirkuški šotor z dodatnim zunanjim odrom je v večernih urah ponujal glasbeno-plesne nastope z bruhanjem ognja. Vsak dan so se po otoku sprehajale skupine uličnih nastopajočih, oblečenih v strašne in precej podivjane konje, izredno hitrih dvornih gospodov in gospodičen na hoduljah, vsiljivih in nenavadno gibčnih Špancev (eden od njih je predstavo naredil kar s pomočjo mimoidočih, ki pa niso bili vedno zainteresirani za sodelovanje), mini tovornjakov z marionetami, vedno pijana godba in drugi. Med gosti je bil tudi potujoči cirkus Fuerza Bruta s svojo edinstveno predstavo barv in glasbe, različne predstave pa so ves čas potekale tudi na notranjem in zunanjem gledališkem odru. V dopoldanskem času je eden od dirigentov naključne poslušalce učil dirigiranja. Ti izbranci so tako imeli priložnost voditi ves orkester.

Med posebnimi gosti tudi članici Pussy Riot

Magic Mirror, homoseksualno-transvestitski program Szigeta, je letos praznoval 15-letnico in v ta namen dodatno obogatil svoj program Varieté, poln pevsko-plesnih nastopov, akrobatskih točk in sporočil o enakosti. Med posebnimi dopoldanskimi gosti v njihovem šotoru sta bili Marija Aljohina in Nadežda Tolokonikova, članici ruske aktivistične pankovske skupine Pussy Riot, ki sta bili pred več kot pol leta zaradi burnih protestov izpuščeni iz zapora.

Kljub številnim pozitivnim dogodkom je udeležence festivala zadnji dan pretresla tragedija. Zaradi hudega neurja je na enega od obiskovalcev otoka padla veja, ki je bila zanj kljub trudu reševalne ekipe in zdravnikov usodna.

Za aktivne so letos odprli veliko športno območje, kjer je bilo mogoče igrati odbojko in nogomet, skočiti bungee, se s stolpa vreči na ogromno zračno blazino ali pa skakati v kopel z milnimi mehurčki. V poučno zastavljenem parku so obiskovalcem približali življenje invalidov. Hoja po labirintu z zatemnjenimi očali in palico za slepe, plezanje po steni s prevezanimi očmi, namizni tenis in kolesarjenje za slepe ter poligon za invalidske vozičke, poln ovir, so bili za obiskovalce, ki nimajo izkušenj z izgubo vida in nog, zahteven izziv.

Izredno visoke temperature

Čez dan so temperature dosegle kar 40 stopinj, zato so letos za oddih odprli plažo, nekoliko hladneje in umirjeno je bilo tudi na EU-aleji, kjer so se s svojimi projekti in igrami predstavljala različna madžarska in mednarodna društva. Mogoče je bilo izdelati kip iz gradbenega betona, torbice iz recikliranih materialov in lovilce sanj. Poudarek je bil na izdelkih iz lesa. Iz lesenih palet so zgradili ogromen kolosej, viseče sedežne garniture in številne druge skulpture.

Predstavili so se tudi vsi pomembnejši madžarski muzeji. Na zaslonih je bilo mogoče z iskanjem znanih umetnin ugotoviti svoje osebnostne lastnosti ali se preobleči v srednjeveškega viteza. Ob večerih se je bilo mogoče v zvočno izoliranem šotoru pogovarjati s psihologi pod krinko, pozneje pa večer, ki se je prevesil v noč, nadaljevati ob čisto pravem tabornem ognju in poslušanju kitare.

Če ste dogodek letos zamudili, prihodnje leto te napake ne ponovite. Datum dogodka za prihodnje leto je že objavljen, in sicer bo Sziget 2016 potekal od 10. do 17. avgusta, to je takoj za madžarskim dogodkom formule 1 GP.