»Verjemite, za mano so trije naporni dnevi in dve neprespani noči. Po šoku zaradi prvih informacij, ko nas ni bilo med 32 udeleženci, smo vložili izjemne napore, da dobimo tisto, kar smo si na igrišču zaslužili – kot zmagovalci evropske lige igranje v svetovni in da od tega ne odstopamo,« je nekaj ur pred odrešilnim sporočilom FIVB dejal Metod Ropret, predsednik OZS. Že takrat je poudarjal, da o črnem scenariju ni želel niti razmišljati niti špekulirati ter da v njegovi glavi ta možnost sploh ni obstajala.

Čudno je, da mednarodna zveza na ponedeljkov sestanek v Lozani, na katerem je razpravljala o tekmovalnem sistemu v novi sezoni (pozneje se je izkazalo, da je šlo že za žreb), OZS ni povabila. »Aleksandar Boričić, podpredsednik mednarodne in evropske zveze, me je dan prej poklical po telefonu in vprašal, ali sprejemamo pogoje za igranje v svetovni ligi. Brez oklevanja smo jih sprejeli in jih tudi pisno potrdili,« je pojasnil Ropret in dodal, da je nenavadno, da pogoji za igranje v svetovni ligi (znano je le, da pristopnina za igranje znaša 60.000 dolarjev) niso nikjer konkretno navedeni.

V pravilniku evropske lige je jasno napisano, da zmagovalcu avtomatično pripada mesto najslabše uvrščene reprezentance med 32 udeleženci svetovne lige. A mnogi v Sloveniji so (namerno) zamolčali, da najboljšemu iz evropske lige pripada mesto le v tretji (zadnji) skupini svetovne lige: torej ne v prvi ali drugi, ki jo sestavlja po 12 reprezentanc, ampak med 25. in 32. mestom. Na prvotnem seznamu, ki so ga objavili Finci (z žreba so neuradno poročali v živo iz Lozane), Slovenije ni bilo, a včeraj je OZS le dočakala svoje ime med osmimi tretjekategorniki. A zaenkrat je znano le to, da bodo Slovenci junija 2016 na dveh turnirjih igrali s Portorikom, Črno goro, Grčijo in Kazahstanom. dek