Za ekipo Mercedes bo letošnja preizkušnja formule 1 v belgijskih Ardenih posebna. Mercedesova tovarniška ekipa namreč ni zmagala na dirki v Belgiji od leta 1955. Lewis Hamilton in Nico Rosberg, ki prvega dela sezone nista končala najbolj blesteče – dirka v Budimpešti je za njiju minila vse prej kot uspešno – pa bosta to lahko spremenila. A bolj kot z lastno statistiko in tradicijo se oba dirkača ukvarjata s Ferrarijem. Rdeči namreč po njunem mnenju postajajo vedno nevarnejši.

»Ne smemo se slepiti, da smo absolutno premočni. Napake se dogajajo, tehnika lahko zataji. Na dirki, kot je v Belgiji, pa se tako ali tako lahko pripeti nešteto nepredvidljivih stvari. Tukaj je tudi vreme tisto, ki soodloča o zmagovalcu in poražencih,« je povedal Lewis Hamilton in dodal, da je Ferrari letos vsekakor veliko močnejši, kot je bil minulih nekaj sezon. Nekdanji dirkač in sedanji TV-komentator Marc Surer sicer ne deli tega mnenja. Po njegovem mnenju rdeči iz Maranella nimajo veliko možnosti za osvojitev naslova prvaka, saj so tehnično v tolikšnem zaostanku, da je to na hitro nemogoče nadoknaditi. Poleg tega se ne borijo z enim, ampak kar z obema srebrnima dirkačema. Res pa je tudi, da je ugibanj o prihodnosti dirkaške zasedbe pri Ferrariju konec, saj je Kimi Raikkonen podaljšal pogodbo še za eno leto. To je v ekipo vrnilo nekaj prepotrebnega miru. S tem se je tudi nekako ustavil vrtiljak ugibanj, kam se lahko preseli kateri od dirkačev.

Zato se bo v prihodnje osredotočenost celote karavane ponovno preselila na asfalt. Le-ta je v Spaju presneto zahrbten. Kimi Raikkonen, ki je pred dirko ukradel kar precej pozornosti medijev, je na primer dejal, da si želi starega ovinka »avtobusna postaja«, ki so ga pred leti odstranili, saj je zahteval veliko znanja in tudi poguma.

Nekaj več znanja bodo morali dirkači odslej pokazati na startu, saj bodo od vodstva ekipe in svojih inženirjev dobivali vedno manj navodil, nastavitev sklopke za speljevanje pa bo zdaj le še stvar dirkačevega občutka. Od prihodnje sezone dalje bodo še bolj omejili komunikacijo med garažami in dirkači. »Vseeno menim, da se na startu veliko ne bo spremenilo. Bomo pač te stvari nastavili prej, ne šele v krogu, ko smo na poti na startno mesto. Start sam po sebi že nekaj časa ni enostaven, vseeno pa ne pričakujem kakšnih posebnih dogajanj ravno zaradi tega novega določila. A bolj kot to, kaj se bomo lahko pogovarjali po radijskih zvezah in česa ne, koliko nam bodo lahko inženirji pomagali in še kaj, bi predlagal, da formula 1 obrne krmilo v drugo smer in da prednost hitrosti, ne porabi goriva,« je povedal dirkač Williamsa Valtteri Bottas. Finec je bil eden od kandidatov za prosti sedež pri Ferrariju, če se rdeči ne bi odločili za Raikkonena.

Precej več skrbi trenutno tare Fernanda Alonsa. Ekipa McLaren je še vedno precej daleč od vrha, soliden rezultat v Budimpešti ni nujno tudi znanilec preporoda, kajti ta ne bo prišel čez noč. Vsaj tako je prepričan Španec, ki vseeno ne obžaluje odhoda od Ferrarija, celo dodaja, da je od rdečih šel kakšno sezono prepozno. Čeprav mnogi ugibajo, ali je slaba letošnja McLarnova forma odvisna tudi od samega dirkalnika, Fernando Alonso ne deli tega mnenja: »Dirkalnik je odlično uravnotežen. Naša največja hiba je še vedno pogonska enota. Upam, da bomo z novo generacijo zdaj dobili nekaj več moči. Precej nam škoduje tudi prepoved testiranj, saj jih zdaj dejansko opravljamo kar na dirkah samih. Na vsaki dirki zmaguje Mercedes, zadnji pa je Manor. Imamo enostavno zvezane roke, zato ne napredujemo.« Poleg tega je Honda porabila največje dovoljeno število žetonov, kot jim pravijo, ti pa omejujejo, kolikokrat na sezono lahko motorni dobavitelji spremenijo motor. Zato sta Alonso in Button že pred dirko deležna kazni desetih dodatnih startnih mest.