Grotesken pripetljaj se je zgodil prejšnji teden na Dolenjskem. Štirje nizozemski mladci so si privoščili izlet v naravo skupaj z nekaj pivniki, obogatenimi z LSD, ter odšli na popotovanje, ki se je končalo na policijski postaji oziroma v bolnišnici na razstrupitvi, natančneje na pomiritvi.

Kot so zapisali policisti v svojem poročilu, so se odzvali na zaskrbljen klic občanov, da trije mladeniči vznemirjajo lokalno prebivalstvo z ustavljanjem avtomobilov ter nenavadnim vedenjem. Ko so prišli na kraj dogajanja, so strokovno ugotovili, da gre očitno za mladce, ki so pod vplivom »nečesa«. Dva sta bila še toliko pri sebi, da so jih odpeljali na policijo, njun kolega pa je moral v zdravniško oskrbo, spomnili pa so se tudi tega, da je neznano kam izginil še en prijatelj, ki je potoval z njimi. V obsežni reševalni akciji, v kateri je sodelovalo večje število policistov, enota reševalnih psov ter policijska enota službenih psov in gasilci, v zrak pa se je dvignil celo helikopter, so zablodelega Nizozemca, rahlo načetega uma in zdravja, našli nekaj ur kasneje ob potočku pri Dolenji vasi pri Otočcu.

Statistike komaj zaznajo LSD

Pa seveda ni bilo prvič. Podoben primer se je zgodil pred leti v eni izmed primorskih vasi, ko je, omamljen zaradi LSD, na policiste po naključju naletel skoraj popolnoma gol Avstrijec, menedžer, ki se je prišel v Slovenijo sproščat in iskat notranji jaz na eno izmed delavnic za krepitev zdravja in dobrega počutja. Sicer pa so primeri, ko je v črno kroniko vključen LSD, bolj kot ne redki. Po podatkih Inštituta za javno zdravje, objavljenih v letnem poročilu za leto 2014, se je v življenju z LSD od blizu srečal en odstotek Slovencev, večina tistih, ki so okusili moč Hofmannove kisline, pa je bila stara od 25 do 45 let. Tudi zastrupitev oziroma »slabih potovanj«, kot jim pravijo, pod vplivom LSD je zelo malo. V ljubljanskem kliničnem centru so na oddelku za zastrupitve med letoma 2010 in 2013 obravnavali le dva primera predoziranosti z LSD.

Je bilo pa bistveno več tistih, ki so se predozirali z novodobnimi dizajnerskimi snovmi, ki vsako leto v novih oblikah prihajajo k nam z vseh koncev sveta. V okviru evropskega sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi so samo lani odkrili več kot sto novih psihoaktivnih snovi, tretjino teh so lani identificirali v Sloveniji, v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju. Samo v Sloveniji se je leta 2013 pojavilo in je bilo tudi odkritih 12 novih psihoaktivnih snovi ter 19 novih tipov tablet ekstazija.

Pozabljeno mamilo

Več kot očitno torej LSD ni več moderno mamilo. Od časov Alberta Hofmanna, ki je konec tridesetih let odkril to psihoaktivno snov, se je marsikaj spremenilo. Če so za LSD značilne močne halucinacije, zaradi katerih so ga poimenovali tudi trip (potovanje), in je v zavesti ljudi povezan s hipiji ter različnimi miti o skakanju čez balkone v Ikarjevem slogu, so zdaj primat prevzele povsem drugačne snovi.

»To ni droga za mlade, ki potrebujejo adrenalin, ampak bolj za starejše, ki so radi v naravi pa se z enim ali dvema pivnikoma konec tedna malo 'odklopijo'. Je rekreativna droga, če znaš obvladovati njeno uporabo in se ji prepustiš, ti lahko tudi kaj koristnega pove,« razlagajo tisti, ki LSD poznajo.

Težava, ki se je mnogi ne zavedajo, je v tem, da niso seznanjeni z vsemi posledicami tako imenovanega slabega tripa. Lahko jim namreč postane slabo, jih odpelje predaleč ali jih začnejo preganjati strahovi. »Takrat ni dobro biti sam, bolje je biti v družbi,« je nepisano pravilo, čeprav se zdi, da zmedenim turistom na Dolenjskem niti to ni pomagalo.