Ob tej priložnosti smo za vas zbrali nekaj zanimivih podatkov o njih, denimo, zakaj vedno izberejo ravno vas, kako hitri so, kaj jim najbolj tekne ... Sicer vemo, da komarjev najbrž ne marate preveč, vendar se boste iz spodnjih podatkov morda naučili tudi kaj, kar vam bo pomagalo v boju proti njim. Preverite.

Zakaj svetovni dan komarjev?

Da proslavimo obstoj teh čudovitih, prijaznih in prijetnih živalskih bitij, ki nam delajo družbo v toplih mesecih leta. Seveda se samo šalimo ... Svetovni dan komarjev je pravzaprav namenjen spominu na britanskega zdravnika Ronalda Rossa, ki je ob koncu 19. stoletja ugotovil, da komarji ženskega spola pravzaprav razširjajo malarijo med ljudmi. Res neprijetne majhne zverinice, kajne?

Najbolj nevarna žival na Zemlji

Katera vrsta živali je po vašem mnenju najbolj nevarna? Tigri? Medvedi? Morski psi? Kače? Ne! Najbolj nevarna žival na Zemlji je – verjemite ali ne – prav komar! Zakaj? Ker med vsemi živalmi na svetu največ smrti povzročijo komarji. Ne prenašajo namreč le malarije, temveč tudi druge smrtonosne bolezni, kot so denimo rumena mrzlica, mrzlica denga in encefalitis.

Problematični ženski spol

Seveda govorimo le o komarjih, ne o človeški rasi. Samice komarjev so pravzaprav edine, ki ljudem povzročajo težave, saj nas grizejo in nam sesajo kri. Samci imajo mnogo raje cvetlični nektar kot pa kri. Kdo bi si mislil, kaj? Pri ljudeh je običajno ravno obratno!

Kdo je hitrejši?

Ste kdaj poskušali ujeti komarja? Težka naloga, kajne? Očitno so hitri kot športni avtomobili ... Sploh ne! Hitrost povprečnega komarja je le okrog dva kilometra na uro, kar pomeni, da jih uvrščamo med najpočasnejše insekte na svetu. Zakaj se nam torej zdijo tako hitri, ko jih skušamo ujeti? Najbrž zato, ker so naše reakcije tako zelo počasne.

Glasba za ušesa

Le predstavljajte si – ležite na udobni postelji, luči so ugasnjene, počutite se popolnoma sproščeno in prijetno utrujeno, zato počasi zaprete oči in se začnete potapljati v čudoviti svet sanj ... Ne! Nenadoma vas prekine nadležen brneč zvok – napada vas komar, ki vam hoče nesramno izsesati nekaj kapljic krvi. Zakaj pa komarji sploh proizvajajo ta nadležen zvok? Zvok nastaja zaradi njihovih kril, s katerimi zamahnejo kar 300- do 600-krat v sekundi. To pa je prava hitrost, kajne?

Radi imajo vodo

Zakaj komarji vedno tako radi prebivajo ob praktično kateri koli vodni površini, ki jo najdejo? Preprosto zato, ker potrebujejo vodo za razmnoževanje in preživetje. Mi že polnimo svoje bazene s peskom!

Zakaj vedno najdejo ravno mene?

Kako nas komarji poiščejo? Večina vas najbrž meni, da vonjajo našo kri. Preden pa iz svojega telesa odcedite vso kri, vedite, da komarji krvi pravzaprav sploh ne vonjajo. Glavni pripomoček, ki ga uporabljajo pri iskanju človeških teles, je zaznavanje ogljikovega dioksida. Edini način, da se izognete njihovemu obisku, je torej, da prenehate dihati. Ljudje pa res nimamo sreče, kajne?

Hrepenijo po vaši krvi

Še ena pogosta zmota glede komarjev je mnenje, da so komarji v svoji želji po naši krvi podobni vampirjem. Komarji pa v resnici sploh ne hlepijo pa naši krvi; samice jo potrebujejo le zaradi proteinov za svoja jajčeca. Morda pa se jih lahko rešite tako, da jim nastavite posodo hrane, ki vsebuje veliko proteinov …

Slaba novica za ljubitelje piva

Naslednje besede vas bodo morda pretresle, zato je bolje, da sedete. Sedite? Dobro. Ste pripravljeni? Pa poskusimo. Ljudje, ki pijejo pivo, so bolj mamljivi za komarje. Zakaj? Nihče ne ve natanko, najbrž pa ima vse to nekaj opraviti s posebnim vonjem, ki ga pivo oddaja. Če torej želite ohraniti svojo kožo celo, takoj prenehajte piti pivo, pa se vas bodo komarji redkeje polotili.

Vir: www.delimano.si