Čeprav je občina Bled pod pretvezo ohranjanja tradicije že leta 2009 podjetjem prepovedala oddajanje plastičnih plovil za plovbo po Blejskem jezeru, so ta posledice odloka občutila šele v teh dneh, ko so prejela odločbe medobčinskega inšpektorata, da morajo z dejavnostjo prenehati, sicer jim bodo plovila zaplenili. Blejski in drugi izposojevalci kajakov in zlasti vse bolj priljubljenih desk za stoječe veslanje so zgroženi, saj lahko po drugi strani turisti z lastnimi plastičnimi plovili brez zadržkov veslajo po jezeru.

Siromašenje blejske ponudbe

Eno od petih podjetij, ki jim je v preteklih dneh medobčinski inšpektorat z odločbo prepovedal nadaljnjo izposojo plastičnih plovil, je tudi blejsko družinsko podjetje MZ – Marič šport in turizem. Njegova direktorica Damjana Žabkar Marič je povedala, da se bodo poslej držali odloka in kajakov ter supov ne bodo več oddajali. Nadeja pa se, da se bodo na občini spametovali. »Čedalje več je obiskovalcev, ki želijo počitnice preživeti aktivno, semkaj pa prav gotovo sodi tudi stoječe veslanje, ki je prava modna muha. Vsi se želijo v njem preizkusiti, večina njih pa je tako navdušenih, da se redno vračajo. Če supov ne bomo smeli več oddajati, bo to – bolj kot našemu izpadu dohodka – botrovalo osiromašenju blejske ponudbe, kar ne bi smelo biti nikomur v interesu,« je prepričana Žabkar-Maričeva.

Po mnenju naših blejskih sogovornikov so se inšpektorji šele po šestih letih od sprejetja odloka znesli nad supi, zato ker ob sprejetju odloka pravzaprav še nihče ni vedel, kaj sploh so supi, posledično pa tudi inšpektorjem ni bilo jasno, ali supe odlok sploh ureja. Ker se je dejavnost letos resno razpasla, naj bi nosove vihali drugi jezerski ponudniki, predvsem lastniki tradicionalnih blejskih pletenj. Žabkar-Maričevi se zdi vse skupaj še posebno prismuknjeno, zato ker so morali na začetku sezone vse supe registrirati, zdaj – pred koncem sezone – pa so morali taista plovila umakniti iz ponudbe. »Najbolj trapasto pa je, da jih sama ne smem oddajati, ko pa boste vi prišli s svojim supom, boste lahko z njim po mili volji veslali po Blejskem jezeru. Tak odlok se lahko sprejme res samo v Sloveniji,« se huduje sogovornica.

Drugod s stoječim veslanjem (še) nimajo težav

A že pri sosedih v Bohinju občinskih veljakov prav nič ne moti plavajoča plastika, čeprav njihovo jezero sodi tudi pod okrilje Triglavskega narodnega parka. »Naš odlok nič ne prepoveduje, določa edinole vstopno-izstopna mesta, kjer se lahko plovna dejavnost izvaja. Odlok bomo dopolnili le v toliko, da bomo na teh točkah uvedli plovno takso, ki bo simbolična. Še prej pa moramo urediti priveze,« je povedal župan občine Bohinj Franc Kramar, ki se ne namerava zgledovati po Blejcih, čeprav so tudi Bohinjsko jezero letos preplavili supi. Modne trende je treba namreč tolerirati, pravi. »Ne motijo me supi – nasprotno, celo simpatični so mi. Rahlo neokusni so le katamarani in druga velika plovila, daljša od petih metrov, ki so se letos pojavila na jezeru. Če se bo to stopnjevalo, bo treba ukrepati,« je napovedal.

Na Havajih so pokali od smeha

Tudi na drugih slovenskih jezerih in rekah navdušenci in ponudniki opreme za stoječe veslanje načeloma nimajo težav z lokalnimi predpisi. V ljubljanskem podjetju Bananaway, kjer se ukvarjajo s tečaji in organiziranimi izleti supanja in kajtanja, opozarjajo, da trenutno ni največji problem blejski odlok, ampak zakonodaja, ki sup obravnava kot plovilo, ki ga je treba za celinske vode registrirati. »Kolegu, ki je bil nedavno na Havajih, so se krohotali, ko je omenil, da je pri nas treba sup registrirati. Povsod po svetu je namreč sup obravnavan kot športni rekvizit. Kot na primer jadralna deska. Na morju, recimo, kjer preti veliko več nevarnosti kot na rekah ali jezerih, pa supov ni treba registrirati. Tu ni logike,« opozarja Špela Zupanc, inštruktorica iz podjetja Bananaway.

Po njenem mnenju bi za varnost suparjev veliko več naredili, če bi od podjetij, ki izposojajo supe, zahtevali, da začetnikom supe izposojajo izključno pod nadzorom strokovno usposobljenega osebja. »Na Ljubljanici ali pa na morju, kjer v vodi mrgoli drugih plovil, izposojevalci novopečenim suparjem nič ne razložijo o pretečih nevarnostih in kako reagirati v morebitni nevarni situaciji. Vse zanima le dobiček,« je sklenila Zupančeva.