Bilo je pred dvema letoma, ko je šestletna deklica in Sarajeva imela dve novoletni želji: da bi njen bratec ozdravel in da bi srečala Izeta iz nadaljevanke Nor, zmeden, normalen. Ne igralca Mustafo Nadarevića, ki igra ta lik, temveč Izeta. Po njem je celo poimenovala eno svojih ribic.

Mustafa Nadarević je eden najprepoznavnejših igralskih obrazov še iz časa bivše Jugoslavije. Zdaj, ko je v sedemdesetih letih, pa si ga želijo spoznavati male deklice, saj je na stara leta dosegel največjo slavo v svojem življenju.

V svoji karieri ima sicer veliko antologijskih vlog, denimo v filmu Emirja Kusturice Oče na službeni poti ali kot Idriz v Pri stricu Idrizu Pjera Žalice. Tudi na televiziji se je proslavil z nekaj vlogami, denimo v legendarni hrvaški nadaljevanki Veliko mesto. A kljub temu mnogi njegovo vlogo Izeta v Nor, zmeden, normalen imenujejo kot življenjsko vlogo. Preprosto je središče nadaljevanke. Le opomba: v nekem trenutku letos spomladi so na hrvaških televizijah hkrati predvajali obe nadaljevanki, Veliko mesto in Nor, zmeden, normalen. Slednjo sedaj pri nas predvajajo na Planet TV.

Izet kot nori jugonostalgik

Težko je sicer verjeti, da je balkanska televizijska slava ravno tisto, kar si je v življenju želel Mustafa Nadarević. Nadaljevanko Nor, zmeden, normalen so leta 2007 začeli snemati na bosanski televiziji FTV in je v maniri pravih bosanskih situacijskih komedij. Tri – na koncu štiri – generacije družine Fazlinović v istem stanovanju so garancija za komične zaplete. Mustafa Nadarević igra najstarejšega člana Izeta, ki je nor. Njegov sin Faruk je zmeden, vnuk pa normalen.

Prav kombinacija Mustafe Nadarevića v liku Izeta se je izkazala za dobitno. Ne le da je igralec postal izredno priljubljen, tudi nadaljevanka je s tem pridobila, saj je lik Izeta izdelan do popolnosti. Izet je upokojenec, vdovec in zagrizen komunist, ki ljubi rakijo in vse po vrsti psuje. Občasno – v resnici nenehno – ima nore ideje in pripoveduje izmišljene zgodbe iz svojega življenja ter je nepopravljiv jugonostalgik. Ni dvoma, da je Izet osrednji lik serije, Mustafa Nadarević pa njen adut.

Njegov stanovski kolega Stojan Matavulj je za časopis Avaz dejal, da je to, kar je Nadarević počne v nadaljevanki Nor, zmeden, normalen, »neponovljivo, saj se razdaja, želi se sprostiti in pokazati svoj razkošen in nevsakdanji igralski dar«.

Izet kot lik iz reklam

Sam sicer trdi, da vsako vlogo jemlje enako resno. Meni pa tudi, da je razumljivo, da zdaj ni več Mustafa, temveč Izet, saj se to zgodi, če ljudi zbombardiraš z dvesto nadaljevanji iste zgodbe. Trdi tudi, da lahko vsak igralec do konca življenja igra svoje najboljše vloge, če le pravilno razporedi svojo energijo. Ekipa nadaljevanke se je starosti glavne zvezde prilagodila tako, da so en mesec snemali, en mesec počivali. Kljub temu je Nadarević v času snemanja doživel srčni infarkt in so ga operirali, nato pa se je vrnil na snemanje nadaljevanke.

Nadarević pa zna dobro unovčiti svojo televizijsko slavo. Pojavlja se v oglasih, leta 2008 je celo nastopal v volilnem spotu za bosansko stranko SDP. Ko so ga spraševali, ali je sicer simpatizer te stranke, je dejal, da sploh nima bosanskega potnega lista, da ne more glasovati na volitvah in da v spotih nastopa kot Izet in ne kot Mustafa. »Moj edini interes v tej volilni kampanji je honorar, ki sem ga dobil zanjo,« je iskreno zatrdil.