»Časa je bilo dovolj, tako da je vse skupaj potekalo v zelo sproščenem vzdušju. V glavi sem si naredila načrt, nekaj zamisli pa se mi je porodilo tudi sproti in upam, da bo moje strašilo uspešno,« je v smehu dejala Nina Lamovšek iz Podbočja, ki smo jo zmotili pri delu. Njeno strašilo je bilo, tako kot druga, v glavnem iz slame, feferonov, jajčevcev in paradižnikov. Obiskovalci pa so si lahko poleg cvetja, zelenjave in ptičjih strašil ogledovali tudi kače, ki so jih tisti pogumnejši lahko tudi božali, se z njimi fotografirali in si jih celo nadeli okoli vratu. Imajo pa otroci, kot smo se lahko prepričali, veliko manj predsodkov pred kačami kot odrasli.

Kače zlezejo tudi za bluzo

»Tu smo ravno zato, da ljudje premagajo strah pred njimi. Letošnje poletje je kačam zelo naklonjeno, zato so tudi v naravi bolj opažene, tukaj v Mozirskem gaju pa se ljudje lahko prepričajo, da so to v resnici čisto prijetna bitja,« pravi Nika Leben iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo. Največje pozornosti, sploh med najmlajšimi, pa je bil deležen piton velikan po imenu Bobo, ki tehta kar 60 kilogramov. »Letos smo se odločili, da pokažemo pitone različnih barv, vrst in velikosti,« je dejala Lebnova. Drugo leto zapored so pripravili tudi modno revijo, na kateri so se manekenke po modni brvi sprehodile v kreacijah Neje Kaligaro in kačami okoli vratu. Nika Matoh, ena od priznanih manekenk, je na njej sodelovala že lani, letos pa je pomagala k temu privabiti še nekaj kolegic. In priznala, da deklet za tovrstno modno revijo ni lahko navdušiti. »Nekatere imajo res neverjeten strah pred kačami, sploh pa je nekaj nepredstavljivega imeti kačo ali pajka blizu obraza. Res pa so kače nemirne živali in zlezejo tudi za bluzo. Zgodilo se je tudi že, da smo morali v zakulisju kakšno tik pred zdajci zamenjati,« je priznala Matohova, ki je bila na modni stezi s kačo tudi že lani, a strahu pred njimi še ni do konca premagala. Pravi, da za to potrebuje še nekaj časa, a je na dobri poti, da ji bo uspelo. Ob njej sta pogum za sprehod s pitonom okoli vratu zbrali še Maša Savodnik in Mojca Podjaveršek.

Vetrni zvončki in čakre za dobro počutje

»Naš park se bliža štiridesetletnici obstoja, številni etnografski objekti v njem, ki so leseni, pa so potrebni prenove, saj jih je načel zob časa,« pravi Darko Bele, predsednik Ekološkega hortikulturnega društva Mozirski gaj. Kljub vsemu se trudijo, da vsako leto dodajo kakšno novost, ki pritegne obiskovalce, ki so jih letos našteli že več kot 30.000. Že spomladi so za dobro počutje obiskovalcev uredili čakre, posebne energijske točke, ki so še posebno lepo vidne iz ptičje perspektive, z njihovega razglednega stolpa. Ob njih pa občasno organizirajo tudi različne vadbe, tudi jogo. Prvič letos so po parku namestili tudi nekaj vetrnih zvončkov iz aluminijastih cevi, ki ob lahnem vetrcu prijetno zvončkljajo, izdelal pa jih je mojster Anton Petek, sicer organist. »Upam, da nam bo že drugo leto uspelo postaviti največje vetrne zvončke oziroma glasbene cevi na svetu,« pravi Bele, ki na jesenski razstavi buč in cvetlično-zelenjavnih kreacij pričakuje še okoli 15.000 obiskovalcev.