Priznana raziskovalka in dolgoletna psihiatrinja dr. Sue Sisley, ki je sprva sama zavračala pričevanja svojih bolnikov o učinkovitosti konoplje, se zdaj že pet let bori za neovirano znanstveno raziskovanje in uvajanje njene uporabe v zdravstvu. Kot ugotavlja, je tudi sama zgovoren primer stanja na področju znanstvenega raziskovanja zdravstvenega potenciala konoplje in zbiranja objektivnih rezultatov o njenih učinkih, katerih pomanjkanje je pogost izgovor zakonodajalcev pri (ne)ureditvi statusa te rastline. Že od leta 2011 ima od ameriške Zvezne agencije za hrano in zdravila (FDA) odobritev za raziskovanje uporabe konoplje pri zdravljenju simptomov posttravmatske stresne motnje (PTSM) pri vojnih veteranih. A naletela je na številne ovire, ki so ji do nedavnega popolnoma onemogočale delo.

Sprva uradno sploh ni mogla do konoplje, ki bi jo lahko uporabila, nazadnje jo bo morala od države v te namene odkupiti. Tri leta je raziskava stala zaradi »absurdne in zastarele« ocene javnega zdravja, katere veljavo naj bi Obamova administracija po dveh desetletjih končno prekinila. Nato ni mogla do laboratorija za primerno izvedbo in lani so ji kljub večletnemu uspešnemu delu na Univerzi v Arizoni zaradi vztrajanja pri raziskavah prekinili pogodbo. A tudi tukaj je prišla potrditev njene vztrajnosti in boja, saj ji je nedavno zdravstveni svet zvezne države Kolorado odobril sredstva v višini dveh milijonov dolarjev. Kolorado s tem davke od lani legalizirane prodaje konoplje in prispevke za njeno zdravstveno rabo namenja tudi za znanstveno raziskovanje, saj je s podobnimi vsotami podprl še raziskave o varnosti in učinkovitosti konoplje pri zdravljenju možganskih tumorjev, epilepsije in parkinsonove bolezni.

Čutim dolžnost, da pomagam

»Pridobitev objektivnih podatkov o uporabi konoplje je najmanj, kar lahko storim za veterane, ki so toliko dali naši državi. Čutim dolžnost, da jim pomagam, in teža te odgovornosti mi daje motivacijo, da nadaljujem,« pojasnjuje Sisleyjeva. Verjame pričevanjem številnih bolnikov, a želi, da bi se vzpostavila na dokazih utemeljena praksa uporabe konoplje pri zdravljenju PTSM in drugih bolezni. Svojih pacientov in številnih drugih veteranov iz Arizone ne želi pustiti na cedilu, zato ob partnerjih iz Kolorada in Baltimora še vedno išče tudi institucijo, ki bi jo podprla v domači zvezni državi. »Nuja po teh raziskavah je ob epidemiji veteranskih samomorov očitna. Njihovo brezobzirno odlaganje na arizonskih univerzah in vladnih službah je zato brezvestno.«

Obstajajo namreč številni primeri iz prakse, s katerimi se tudi sama vsakodnevno srečuje. Obravnava okrog 20 pacientov na dan, od teh je zdaj že večina vojnih veteranov. »Zatekli so se h konoplji, ker jim pomaga, da so bolj zbrani in čuječi, takšni pa se lahko bolj posvetijo družini ter se ponovno vključijo v družbo. Ne izboljšuje pa jim le kakovosti življenja, ampak jih dejansko drži pri življenju. Nezdravljen ali nepravilno zdravljen PTSM namreč pogosto vodi do samomora. Nihče ne trdi, da uživanje konoplje ozdravi motnje, ampak je očitno zelo učinkovito sredstvo za obvladovanje simptomov bolezni. Bolečini odvzame ostrino in jo naredi bolj obvladljivo,« je strnila sogovornica. Edina obstoječa, opazovalna študija, je odkrila kar 75-odstotno zmanjšanje intenzivnosti simptomov PTSM. A tega zaradi blokade raziskave ekipa Sisleyjeve ne more potrditi z objektivnimi podatki.

Mnogi funkcionarji pod vplivom lobijev

»Kadar koli si kot vladni uslužbenec v prvi vrsti kontroverznih raziskav, lahko postaneš tarča kratkovidnih birokratov, ki ne cenijo tvojega dela. Težava je v tem, da so mnogi izvoljeni funkcionarji v ZDA blizu bogatim in vplivnim skupinam, kot so farmacevtska podjetja, varnostna industrija, zasebni zapori. Vse te skupine si lahko privoščijo vplivne lobiste ter porabijo veliko sredstev za volilne in reklamne kampanje,« je razloge za svoje težave strnila Sisleyjeva. Pravi, da se zaradi tega, ker pod vplivom teh skupin mnogi funkcionarji mislijo, da je konoplja nevarna in mora ostati prepovedana, dogaja prava tragedija. Vsak dan v ZDA kar 22 veteranov stori samomor, ki večinoma izvira iz obolelosti za posttravmatsko stresno motnjo.

Čeprav jo je zdaj uvedla že več kot polovica ameriških zveznih držav, iz političnih in korporativnih vrst še vedno prihaja do močnega nasprotovanja njenemu delu in legalizaciji uporabe konoplje v zdravstvene namene. In to kljub temu da tudi vedno več znanstvenikov in zdravnikov iz prakse in dosedanjih dognanj potrjuje njeno uporabnost in zdravstveni potencial. Po raziskavah sodeč naj bi kar 87 odstotkov ameriških zdravnikov že podpiralo uporabo konoplje v medicini. »Dogaja se skorajda vojna proti znanosti. Stranke na oblasti manipulirajo z znanstveno politiko tako, da zatirajo raziskovanje. Želijo nas ohraniti v nevednosti ter preprečiti, da bi objektivno pridobljeni podatki ugledali luč sveta. Zanje in za farmacijo bi bilo zelo nevarno in neprijetno, če bi raziskave o konoplji prišle v ugledne medicinske revije, ki jih berejo številni ameriški zdravniki. Tako bi se namreč sami izobrazili in opustili neučinkovite farmacevtske proizvode.«

Zdravila so jih spremenila v nedelujoče zombije

A Sisleyjeva priznava, da tudi sama sprva ni želela poslušati pacientov, ki so pripovedovali o uspešni uporabi konoplje. Bila je del sistema in vojnim veteranom predpisovala vsa možna uradno potrjena zdravila, ki pa so jih spremenila v »popolnoma nedelujoče zombije«, pravi. »Na srečo so sami odkrili konopljo in drug drugega poučili o njeni uporabi. Tako jim je uspelo ubežati temu groznemu sistemu, ki jih je bolj in bolj pital z vsem možnim, kar so poimenovali bojni koktajl. Skupnost vojnih veteranov je začela celo sumiti, da jih želi država namenoma podrediti in obrzdati s skrajno močnimi pomirjevali, da je ne bi kritizirali, zahtevali svojih pravic in se uprli,« je pojasnila.

Zato se oglaša in h konoplji obrača vedno več vojnih veteranov, na milijone, razlaga sogovornica, ki je vedno bolj vpeta tudi v boj za legalizacijo in neovirano znanstveno raziskovanje medicinske uporabe konoplje v ZDA in svetu. Veterani opuščajo zanič zdravila, ki jim jih predpisujejo, vedno bolj pa se tudi povezujejo in glasno zahtevajo ter tudi že dosegajo spremembe. »Kljub pritiskom nam je s pomočjo referenduma uspelo sprejeti zakon o uporabi konoplje v zdravstvene namene. Še zdaj so nekateri politiki razjarjeni zaradi tega, posledično pa so jezni tudi na naše raziskovanje. Skušali so nas ustaviti, ampak ni jim uspelo, še vedno delamo naprej,« je odločno zaključila.