Hokejska Olimpija zdaj začenja z izhodišča, pravi njen prvi operativec Marko Popovič, potem ko je ljubljansko okrožno sodišče pred dnevi izdalo sklep o potrditvi poenostavljene prisilne poravnave, o kateri smo na teh straneh že večkrat obširno poročali. Tivolski kolektiv se je s tem ognil stečaju in številnim drugim neprijetnostim, ki bi hokej v glavnem mestu za nekaj let odmaknili od ravni, ki jo zagotavlja redno nastopanje kluba v odprtem prvenstvu Avstrije.

Spomnimo, Olimpija je imela med vsemi pomembnejšimi športnimi klubi v državi rekorden dolg v višini več kot tri milijone evrov, ki je skokovito rasel predvsem po vstopu kluba v EBEL v sezoni 2007/08. Glavno odgovornost za nastali položaj nosi direktor z več kot dvajsetletnim stažem Matjaž Sekelj, ki so ga to pomlad razrešili s funkcije. Olimpija bo morala dolgi vrsti upnikov v štirih letih nakazati dvajset odstotkov vrednosti terjatev, kar pomeni, da bo za poplačilo starih dolgov vsako sezono porabila okoli 150.000 evrov. Marko Popovič, ki je kot izkušen bančnik uspel prepričati upnike o smiselnosti prisilne poravnave, si je lahko oddahnil, saj bi sicer lahko obubožani kolektiv celo razpustil. »Kluba brez prisilne poravnave ne bi uspeli rešiti,« pravi.

Z instrumentom prisilne poravnave je šel Popovič dejansko na vse ali nič. Čeprav mu je uspelo, ob tem ne čuti osebnega zmagoslavja. »Ne morem biti dobre volje, saj ljudje ne bodo dobili vsega denarja. Moramo vedeti, da je to šele kamenček v vsej zgodbi. Učinek bomo videli čez štiri leta. Ne morem zatrditi, da smo se ognili črnemu scenariju, smo pa naredili korak naprej,« ostaja previden Popovič, ki mu številne poslovne obveznosti doma in v tujini ne omogočajo daljšega poletnega oddiha.

Ni dvoma, da Olimpijo na poti do stabilizacije razmer seveda čaka še ogromno dela. Klub se bo moral dvigniti na marketinškem področju, da bo hokejska tekma v Ljubljani spet postala mikaven družabni dogodek. Popovič je v operativnem delu kluba že posegel po nekaterih spremembah in v pisarno pripeljal nove ljudi, a pravi, da organizacijska struktura Olimpije še zdaleč ni optimalna. »Tako kot ima celovški KAC Heidi Horten (avstrijska milijarderka in mecenka kluba, op. p.), bi morala imeti tudi Olimpija človeka, ki bi klubu v kritičnih trenutkih lahko zagotovil 150.000 ali 200.000 evrov,« razmišlja Marko Popovič, ki večkrat poudari, da se nima za pravega predsednika kluba.

Konkretnih povratnih informacij od sponzorjev v povezavi z zadnjimi novicami o prisilni poravnavi še ni dobil, pričakuje pa, da se bodo poslovni partnerji držali dogovorov: »Številni so mi rekli, da bi v primeru sprememb in večje transparentnosti podprli klub. Podobno mnenje sem slišal tudi s tribune. Zanimivo bo opazovati odziv.« Dejstvo ostaja, da od Olimpije v novi zimi nihče ne pričakuje vidnejše vloge v EBEL, saj je igralski kader v dvanajstčlanski konkurenci klubov iz petih držav z naskokom najcenejši. Kot smo že pisali, bodo za plače hokejistov na letni ravni porabili le okoli 350.000 evrov, kar sodi v proces nujnega finančnega prestrukturiranja.

Včeraj je moštvo po dveh tednih priprav na Jesenicah in v Zalogu naposled treniralo na domačem tivolskem igrišču. Olimpija novih igralcev ne bo več novačila, se bodo pa nekateri poslovili. Pod pogodbo so doslej štirje tujci – vratar Olivier Roy ter napadalci Stefan Chaput, Guillaume Desbiens in najbolj zveneče ime moštva Roland Kaspitz. Trener Fabian Dahlem želi obdržati tudi Kristofa Reinthalerja in Fabiana Scholza, ki sta na preizkušnji, a se bo moral eden od njiju verjetno posloviti. Vsaj na začetku sezone bo Dahlemu na voljo tudi reprezentant Andrej Tavželj, ki je pred leti razočarano zapustil Olimpijo. Če bi v klubu ostal Matjaž Sekelj, se zagotovo ne bi vrnil, je povedal po včerajšnjem treningu. Dodajmo še, da Aleš Mušič, Andrej Hebar, Matej Hočevar, Boštjan Groznik, Miha Logar in Maks Selan še vedno čakajo na podpis pogodbe. Popovič zagotavlja, da je ustni dogovor z igralci že sklenil, in dodaja, da pri njem veliko velja džentelmenski dogovor.

V petek bo Olimpija za zaprtimi tivolskimi vrati odigrala prijateljsko tekmo z Jesenicami, v nedeljo pa se bo domačemu občinstvu premierno predstavila proti moštvu MAC iz Budimpešte. Tekmovalni del v EBEL bodo slovenski podprvaki odprli 12. septembra, ko bo v Ljubljani gostoval Innsbruck.