Čeprav je slovenska odbojkarska reprezentanca osvojila prvo mesto v evropski ligi in si tako na igrišču priborila nastop v svetovni ligi za prihodnjo sezono, se utegne zgoditi, da bo ostala brez nastopa med elito. Informacije, ki curljajo iz mednarodne odbojkarske zveze FIVB, so v slabo voljo spravile vodstvo slovenske zveze, kajti zaznali so več indicev, ki kažejo, da se FIVB želi znebiti slovenske reprezentance.

FIVB je sporočila imena ekip dveh od treh skupin, med njimi Slovenije ni. Ekipe iz tretje skuine naj bi objavili jutri. »Uradna razlaga FIVB je, da je formirala prvo in drugo skupino, tretje pa še ni in da bomo to izvedeli naknadno. O tem, zakaj Slovenija še ni vključena, konkretnih informacij nimam,« je dejal generalni sekretar slovenske odbojkarske zveze Gregor Humerca.

V zadnjih dneh so se dogajale čudne reči, ki slovensko zvezo navdajajo z dvomom. Humerca je pojasnil, za kaj gre. »Naš predsednik Metod Ropret je bil v nedeljo na zvezi s podpredsednikom FIVB Aleksandrom Boričićem. Zagotovil mu je, da je Slovenija zainteresirana za tekmovanje v svetovni ligi. Dogovorjena sta bila, da se bosta v torek, po tem, ko bo vodstvo razpravljalo o sistemu tekmovanja v naslednji sezoni, spet slišala. Na koncu se je izkazalo, da je bil to praktično že žreb. Da so bili na sestanku v Lozani prisotni predstavniki vseh zvez, ki igrajo v svetovni ligi, tudi Grki. Torej so vse povabili na sestanek, nas pa izpustili.«

Slišati je bilo, da je FIVB že določila seznam vseh 32 reprezentanc (ne le dveh od treh skupin, kakršna je uradna razlaga), ki bodo nastopale v svetovni ligi. »Na spletni strani FIVB sem videl le objavo prve in druge skupine. Tretje nisem videl. Ne vem pa, ali je bila objavljena in so jo vmes umaknili.« Toda v javnost je kljub vsemu prišel seznam 32 reprezentanc, na katerem ni bilo Slovenije. »Dobili smo podatke, da je finska federacija objavila podatke s tega sestanka, na katerem so imeli svojega predstavnika. Na twitterju so objavili spisek vseh 32 reprezentanc, na katerem nas ni bilo.«

Če se bo mednarodna odbojkarska organizacija držala svojih pravil, bo Slovenija v prihodnji sezoni igrala v svetovni ligi. Če Slovenije tam ne bo, bo prekršila svoja pravila in s tem povzročila škandal ter močno zmanjšala verodostojnost tekmovanja. Slovenska zveza je na naslov mednarodne zveze poslala protestno pismo z dokazi. Mednje sodita tudi sporočili za javnost mednarodne in svetovne zveze, v katerih so zapisali, da si je Slovenija priborila nastop v svetovni skupini. FIVB je za ta uspeh Sloveniji čestitala prek twitterja, a potem objavo zbrisala. »To kaže, da vse ni v redu. Zelo smo razočarani. Najbolj igralci, ki so dali vse od sebe. Počakajmo, potem bomo sprejeli odločitve.« Če naše odbojkarske reprezentance ne bodo uvrstili med 32 udeležencev svetovne lige, bo šla slovenska zveza po pravico na sodišče. Če bo treba, do mednarodnega športnega razsodišča v Lozani, pravi Humerca.