Skupina hekerjev pod imenom Impact Team je v podatkovne baze spletne strani Ashley Madison, katere moto je »Življenje je kratko, imej afero«, vdrla že julija in takrat od lastnika podjetja Avid Life Media zahtevala zaprtje strani – ali pa bodo na spletu objavili vse ukradene podatke. »Opozorili smo na goljufijo, prevaro in neumnost ALM in uporabnikov strani. Sedaj bodo lahko vsi videli njihove podatke,« so objavo utemeljili v hekerski skupini. In ker strani niso zaprli, so hekerji včeraj zvečer na spletu (na omrežju bittorrent) objavili osebne podatke kar 37 milijonov »anonimnih« uporabnikov. Med objavljenimi informacijami so tudi naslovi spletne pošte, zasebni naslovi, imena, osebni opisi uporabnikov (višina in teža), delne številke kreditnih kartic, pa tudi nekaj šifriranih gesel, pravi Graham Clueley, lastnik istoimenskega portala, ki se večinoma ukvarja z raziskovanjem varnosti na spletu.

Sodniki, porota in rablji v enem

»V tem primeru ne gre za hektivizem, ampak za kriminalno dejanje,« so se v izjavi za javnost odzvali lastniki strani Ashley Madison. »Gre za nezakonito dejavnost, uperjeno proti članom naše strani, kakor tudi proti vsem svobodomiselnim ljudem, ki so se zavestno odločili za povsem zakonite spletne dejavnosti,« so zapisali. »Kriminalci so se v tem primeru določili za moralne sodnike, poroto in rablje, hkrati pa osebno stališče o kreposti preslikali na vso družbo. Ne bomo samo mirno sedeli in tem tatovom dopustili vsiljevati lastno osebno ideologijo ljudem po vsem svetu,« so bili ostri.

Na strani za izvenzakonske zmenkarije so se uporabnikom zaradi kraje podatkov sicer že drugič v roku enega meseca opravičili, začasno pa so omogočili brezplačen izbris uporabniškega računa s strani. Ravno plačljiva odstranitev računa – običajno je stala okoli 20 evrov – naj bi predstavljala glavni razlog za napad hekerjev. Ti namreč trdijo, da s strani nikoli niso v celoti izbrisali vseh podatkov uporabnika, tudi ko je ta vsoto za izbris že poravnal, poroča britanski Guardian. V izjavi za javnost so v Ashley Madison to zanikali: »V nasprotju s poročanjem medijev in navedbami kiber kriminalcev s strani na zahtevo uporabnika dejansko izbrišemo vse podatke in njegove spletne dejavnosti na računu – objavljene fotografije, poslana sporočila.«

Predstavniki politike, vojske, Bele hiše, Vatikana, ZN...

Pristnost objavljenih podatkov za zdaj še ni potrjena, se pa večina tujih analitikov strinja, da so najverjetneje pristni. To dokazujejo objavljeni podatki nekaterih uporabnikov, ki so potrdili, da so imena prava kakor tudi zadnje številke objavljenih kreditnih kartic.

Ni pa izključeno, da so številni objavljeni podatki lažni. Na strani Ashley Madison namreč niso nikoli potrjevali in preverjali naslovov, s katerimi so se posamezniki prijavljali. Tako bi se na primer lahko nekdo prijavil z imenom Barack Obama, ob tem pa uporabil tudi spletni naslov Bele hiše, opozarja Graham Clueley. Poleg tega, pravi Clueley, sam obstoj uporabniškega računa še nikakor ne dokazuje nemoralnih dejanj. Številni namreč ustvarijo profil, ki ga nato nikoli ne uporabijo, kaj šele da bi se s kom celo srečali v živo.

Znotraj objavljene podatkovne baze se tako najdejo imena več kot 15.000 predstavnikov ameriške vlade in vojske (celo nekaterih na visokih položajih), univerzitetnih profesorjev, poleg tega pa še nekaj naslovov, ki izhajajo iz Bele hiše, Nase, Združenih narodov in celo Vatikana.