Svetovno prvenstvo v članski kategoriji v Milanu bo vrhunec letošnje sezone v sprintu na mirnih vodah. Toda tekmovanje ne bo pomembno zgolj zaradi boja za naslove svetovnih prvakov, temveč bo imelo še posebno težo, saj bo hkrati tudi kvalifikacijska tekma za osvojitev olimpijskih kvot za nastop na olimpijskih igrah v Braziliji.

Prvo ime slovenske reprezentance bo kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki se je letos uspešno vrnila na tekmovališča po enoletnem premoru zaradi nosečnosti. Primorka bo v Milanu nastopala na 200-metrski in 500-metrski razdalji ter si poskušala priboriti še tretji nastop na olimpijskih igrah, potem ko je že tekmovala v Pekingu in Londonu. »Na svetovnem prvenstvu v Milanu je cilj osvojitev olimpijske kvote. Letos je bilo vse podrejeno tej tekmi in upam, da bom rezultate, ki sem jih letos dosegla, še nadgradila. Če bodo številke rezultatov takšne, kot so bile od začetka sezone, bo to dovolj. Dala bom vse od sebe, da to uresničim,« napoveduje Špela Ponomarenko Janić.

»Sanje vsakega športnika so olimpijska kolajna. In ta je edina, ki mi še manjka, tako da bo prihodnje leto vse podrejeno temu,« je dejala kajakašica, ki je večji del priprav opravila v Bohinju, skupaj s Slovakinjama Martino Kohlovo in Ivano Kmetovo. V zadnjem obdobju je na Bledu in v Bohinju trenirala tudi novozelandska reprezentanca, s trenutno najboljšo kajakašico na svetu Liso Carrington na čelu, s katero sta izvedli nekaj skupnih treningov.

Med kajakaši bo Slovenijo zastopal Jošt Zakrajšek, ki se bo podal na 1000-metrsko razdaljo, ki je tudi olimpijska, in bo poskušal priti v finale A, nato pa tam premagati še nekaj tekmecev ter si tako zagotoviti kvoto za pot v Brazilijo. Poleg tega bo nastopil še na najdaljši sprinterski razdalji (5000 metrov), ki pa ni olimpijska. »Želja je, da si priveslam mesto na OI, kar avtomatično pomeni tudi uvrstitev v finale A,« je jedrnato pojasnil Jošt Zakrajšek. Trzinec se je na vrhunec sezone pripravljal v Ljubljani in Bohinju. »V drugem delu sezone sem treniral sam. Tako sem se lahko v miru posvetil določenim elementom treninga, za katere sem menil, da jih moram v pripravi na svetovno prvenstvo dvigniti na višjo raven. Hkrati sem v trening uvedel nekaj novosti. V prvi polovici sezone sem med drugim opazil, da treningi, ki so me v preteklih letih popeljali na vrh, na moje telo nimajo več želenega učinka. Cilj na svetovnem prvenstvu je, da se vsi ti posamezni elementi, od kvalifikacij dalje, sestavijo v lepo celoto in da bom ob vsakem prihodu v cilj zadovoljen z nastopom,« je svoje treninge in cilje v Milanu opisal Zakrajšek.

V konkurenci kajakaških dvojcev se bosta na regatno polje podala Alan Apollonio in Simon Blažević. Tekmovalca, ki še nastopata v konkurenci do 23 let, želita v Milanu predvsem nabrati dovolj izkušenj za prihodnje tekmovalne sezone, saj bo vozovnico za Rio dobilo le šest najhitrejših kajakaških dvojcev na 1000 metrov, kar pa v tem trenutku ni povsem realen cilj. Mlada Primorca bosta nastopila tudi na 500 metrov, kjer pa bodo potekali le boji za naslove svetovnih prvakov, ne pa tudi za olimpijska mesta. šr