Medtem ko sta Kitajska z devalvacijo juana ter zaključevanje usklajevanj o novem programu pomoči Grčiji močno pretresla svetovne borze, se to na Ljubljanski borzi praktično ni poznalo ali kakor koli odrazilo. Tuji vlagatelji so skoraj panično prodajali svoje naložbe, povezane s kitajskim gospodarstvom, saj so najnovejši gospodarski podatki pokazali na poslabšanje razmer drugega največjega gospodarstva na svetu. Na Ljubljanski borzi se je minuli teden dnevno sklenilo le za okoli 500.000 evrov poslov, s čimer se je zopet pokazalo, da je vpetost Ljubljanske borze v svetovna dogajanja zelo nizka, tujih portfeljskih vlagateljev pa na našem trgu le za vzorec.

Očitno tudi slovenski vlagatelji jemljejo najbolj počitniški teden v letu zelo resno, čeprav bi veljalo vsaj razmisliti o mogočih vplivih teh premikov na slovensko gospodarstvo. Mogoče nismo ravno velik izvoznik na Kitajsko, je pa naša industrija zelo odvisna od nemške, Kitajska pa je eden izmed največjih trgovinskih partnerjev Nemčije.

A tudi na Ljubljanski borzi si lahko obetamo živahnejše in bolj pozitivne čase. Konec avgusta se bližajo objave poslovanja podjetij za drugo četrtletje in vsaj nekaj rezultatov bi lahko pozitivno presenetilo vlagatelje in posledično s tem prispevalo k živahnejšemu trgovanju na Ljubljanski borzi. Ne pozabimo pa tudi, da še vedno čakamo na zaključek prevzema družb Žito in Pivovarna Laško, kar bi lahko prineslo nekaj dodatne likvidnosti na Ljubljansko borzo.