Kdor je denimo v 18. stoletju iz žepa suknjiča potegnil uro, je bil brez dvoma gospod z veliko začetnico. Preskočimo nekaj stoletij in stvari so še vedno presenetljivo enake. Glavna razlika sodobne dobe je ta, da poleg izjemno vrednih ur obstaja na milijone primerkov poceni ur, ki si jih lahko privošči vsakdo.

Prestižna ura na zapestju sporoča družbeni položaj lastnika. Kdor je za uro pripravljen odšteti nekaj tisoč evrov, je gotovo uspešen posameznik, ki ima okus. Veljalo naj bi celo, da te evropski poslovneži pri sklepanju poslov sploh ne jemljejo resno, če ti zapestja ne krasi ena od prestižnih mehanskih ur.

Ura, vredna več kot 5 milijonov ameriških dolarjev

Ure svojo ceno največkrat dosežejo zaradi tehničnih inovacij. Večina najdražjih ur je švicarskih in kar nekaj jih je bliže nakitu kot klasičnim uram. Te so namreč v prvi vrsti okičene z raznimi diamanti. Po drugi strani pa visoko ocenjeni znamki Jaeger-LeCoultre in Patek Philippe stavita na tehnično popolnost. Njuni začetki delovanja segajo že v 19. stoletje.

Ura patek philippe 5004T, ki so jo leta 2013 sestavili kot unikat, je bila na dražbi prodana za slabe 4 milijone ameriških dolarjev. Žepna ura patek philippe calibre 89, ki je bila leta 1989 sestavljena v počastitev 150-letnice, je vredna toliko kot 3,5 bugati veyrona – če preračunamo, 5,12 milijona ameriških dolarjev. Kaj je torej tisto, kar določa mehanski uri vrednost?

Nekatere ure zahtevajo leta, da lahko začnejo tiktakati. Razvijalci si namreč vedno znova zadajajo nove »probleme«, kako razviti mehanizme, ki na koncu pravzaprav delujejo enako, kot tisti najpreprostejši – v osnovi kažejo čas. Vendar najbolj zapleteni urni mehanizmi vsebujejo nova, unikatna gibanja, ki združujejo tudi več kot 1000 samostojnih komponent, katerih materiali zahtevajo ure in ure obdelave. Podjetja namenijo milijone za razvoj teh mehanizmov.

Osnovno švicarsko gibanje kronograf (merilec časa) stane približno 250 ameriških dolarjev. Tovrsten mehanizem quartz stane od 10 do 20 dolarjev, posamezni mehanizmi najprestižnejših ur pa dosegajo vrednosti po več deset tisoč ameriških dolarjev.