Aleksis Cipras bo najbrž sprožil izredne volitve. Zaradi upora v lastni stranki je glasovanje o zaupnici vladi tako rekoč samoumevno, da bi jo dobil, pa je malo verjetno.

Grški premier Aleksis Cipras po potrditvi tretjega paketa finančne pomoči s pomočjo opozicijskih poslancev iz vrst Pasoka in Nove demokracije čaka na jutrišnjo odločilno privolitev nemškega parlamenta, katere verjetna posledica bo tudi zahteva po stabilni vladi v Atenah, ki bo lahko izpeljala obljubljene težke reforme. Upor v lastni stranki, ko se je tretjina poslancev iz vrst Sirize vzdržala glasovanja ali bila proti dogovoru o pomoči, po mnenju energetskega ministra Panosa Skurletisa samoumevno vodi v glasovanje o zaupnici, v primeru, da je Cipras ne bi dobil, pa v predčasne volitve. Manjšinska vlada ni zagotovilo za izpeljavo globokih gospodarskih reform, ki jih zahtevajo mednarodni posojilodajalci, razdor v Sirizi pa jo je vzpostavil že pred mesecem dni, ko se je tedanji energetski minister Panagiotis Lafazanis razšel s premierjem in stopil na čelo tistega dela stranke, ki zavrača pogoje obljubljenega 86 milijard evrov vrednega novega posojila Grčiji.

Cipras pri glasovanju o zaupnici ne more računati na glasove opozicijskih poslancev, ki so na treh izrednih parlamentarnih zasedanjih podprli vse dosedanje zahteve mednarodnih upnikov in ga tako reševali. Obstaja sicer možnost, da se bodo v zdesetkanem Pasoku in Novi demokraciji vzdržali, toda tudi v tem primeru je podpora poslancev vladne koalicije že nižja od potrebnih 120 glasov. Sedemnajsterica med njimi je zato na spletni strani stranke pozvala vseh 162 koalicijskih poslancev, da kljub močno načeti enotnosti ne sprejmejo razdora kot dokončnega dejstva, s čimer pa se javno v izjavi za televizijo Skai ni strinjal Statis Leucakos, ki je dejal, da sprejeti program finančne pomoči ne more biti program Sirize, saj gre za »nezdružljivo pojmovanje«. Cipras, ki ima zaradi neomadeževanosti s korupcijo simpatijo državljanov, meni, da pri opozicijskih strankah ni pravega navdušenja za izredne volitve, ki bi lahko bile zanje še pogubnejše od januarskih, Skurletis pa je celo prepričan, da bi lahko na njih osvojil absolutno večino. A gre za račune brez krčmarja, saj Grkov od referenduma do zdaj o tem niso povprašali.