Za gojitelja sivke in nesojenega sežanskega župana pod pokroviteljstvom stranke SDS je bil predobravnavni narok razpisan že med sodnimi počitnicami, vendar je bil nato prestavljen na 2. september. Že zdaj pa je jasno, da bo predobravnavni narok namenjen le nizanju dokaznih predlogov, saj Novič, ki je priprt že več kot pol leta, in njegov odvetnik Jože Hribernik že dlje časa vztrajno ponavljata, da je policija zagotovo aretirala napačnega človeka.

Zapletena balistika

Vse podrobnosti obširne raziskave se bodo razčiščevale na sodišču, po do danes znanih informacijah pa se bo obramba v veliki meri sklicevala na to, da se je Novič s sledmi streljanja, ki so jih našli na njegovih rokah in laseh, »okužil«, saj se je med obiskom policije, da mu odvzamejo bris, oblekel v isti zimski plašč, s katerim je bil pred slabim letom na strelišču. Pištole pa nikoli niso našli. Uslužbenci nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) so sicer prepričani, da to ni mogoče, prav tako pa naj bi se na tovrstno možnost »okužbe« Novič spomnil šele čez čas. Po naših informacijah je najprej izrazil sum, da so se mikroskopsko majhni delci kovin na njem znašli kot okruški od žaganja, tako da so morali testirati tudi nekatero njegovo orodje.

Zmotno je namreč prepričanje, da forenziki pri osumljencih iščejo (samo) sledi smodnika. To so včasih resda počeli s pomočjo parafinske rokavice, vendar je znanost napredovala. Danes iščejo predvsem sledi, ki nastanejo po eksploziji v netilni kapici naboja. Vsak naboj ima namreč netilko, v kateri je manjša količina eksploziva. Ko igla udari po naboju, se eksploziv detonira, pri čemer nastane iskra, ki vžge smodnik. V tej mini eksploziji temperatura v naboju naenkrat naraste na nekaj tisoč stopinj Celzija, pri čemer kovine iz eksploziva izparijo, nato kondenzirajo ter poletijo iz orožja v smeri streljanja iz vseh odprtin. Največkrat ostanejo na rokah, laseh in obrazu. Forenziki sledi z lepljivim diskom odvzamejo osumljencu ter z laserskim elektronskim mikroskopom poiščejo predvsem delce in karakteristično obliko kovin, ki so v strelivu.

Časovna luknja in signal na bazni postaji

Obramba je s pomočjo svojih strokovnjakov izdelala mnenje, da se NFL moti, hkrati pa bo poskušala dokazati tudi, da direktor NFL Franc Sablič ne more podati nepristranskega mnenja, saj je NFL del generalne policijske uprave. Pred časom, ko so bili forenziki del sektorja kriminalistične policije, so ustavni sodniki že presodili, da tovrstna umestitev NFL ni ustrezna, vendar pa je od tedaj NFL postala samostojna organizacijska enota, ki ima tudi vse potrebne mednarodne certifikate, tako da imajo njihova mnenja na sodiščih vso pravno težo.

Ne glede na to, da je Novič tudi po petih letih od svojega prisilnega slovesa s kemijskega inštituta tja pogosto pisaril besna pisma in prej inštitut tudi neuspešno tožil, ga njegovi bližnji sicer vidijo kot človeka, ki niti slučajno ne bi bil sposoben ubijati. Novič alibija neposredno za čas umora nima, je pa njegova hčerka zatrdila, da je približno osem minut pred tem doma v pižami gledal televizijo. Čeprav Novič živi le kakšen kilometer in pol od kraja umora, je obramba prepričana, da tja ne bi mogel priti tako hitro, prav tako pa da ne bi mogel vedeti, da bo Jamnik na zabavo zamudil.

Tožilstvo meni nasprotno, tudi zato, ker je bazna mobilna postaja zaznala Novičev mobilni telefon, tudi sicer pa preiskovalci ne dvomijo, da so prijeli pravega človeka. Drugačnega mnenja je obramba, ki se bolj nagiba k teoriji, da za umorom Jamnika stoji nekdo drug ter da je bil umor naročen.